НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО :: Semberija INFO ::

 

НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ ЈЕ НЕПРИХВАТЉИВО


Поводом свечаног потписивања Протокола о поступању у случајевима насиља у породици и према женама, Фондација ,,Лара“ је организовала конференцију за медије која је 26. децембра одржана у просторијама Музеја Семберије.
 
Конференција за медије и потписивање Протокола завршна су активност у пројекту „Бољи приступ сервисима заштите за жене укључујући и маргинализиране групе“ који Фондација “Лара” реализује у сарадњи са Удружењем „Жена БиХ“ из Мостара уз финансијску подршку Уреда УН Wомен у БиХ. Фондација „Лара“ пројектне активности реализује на подручју регије Бијељина (Република Српска), у општинама Лопаре, Угљевик и Пелагићево, а партнерска организација Удружење „Жена БиХ“ из Мостара на подручју Херцеговачко-неретванског кантона на подручју општина Мостар, Јабланица и Неум.
 
Свечаном потписивању Протокола о поступању у случајевима насиља у породици и према женама на подручју општина Угљевик, Лопаре и Пелагићево присуствовали су замјеник начелника општине Лопаре Срећко Илић, замјеница начелника општине Угљевик Цвјетана Драгоњић, начелник одјељења за привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Пелагићево Горан Јовановић, директор Дома здравља Бијељина др Душко Миловановић, те представници Полицијске управе Бијељина, Основног суда у Бијељини, Окружног тужилаштво у Бијељини, као и представници центара за социјални рад, домова здравља и васпитно-образовних установа са подручја ове три локалне заједнице.
 
- Циљ нам је био да развијемо оквир за ефикаснији одговор и ефикаснију заштиту жена, дјеце и других жртава насиља у породици на нивоу локалне заједнице. Протоколи су потписивани и раније, у Бијељини 2010. године, па у Угљевику и Лопарама... У међувремену стекли смо доста искуства, законски оквири су се промијенили и права жртава се унапређују. Дакле, жртве насиља као корисници различитих права улазе у различите законе. Ове године доста енергије је уложено на нивоу Владе и Народне скупштине РС и првог маја ступиле су на снагу измјене Закона о заштити од насиља у породици који доноси значајне новине о правима жртава, али и значајне новине у обавезама институција, рекла је директорица ,,Ларе“ Радмила Жигић која је нагласила да организовањем заједничког потписивања протокола за све три локалне заједнице желе да пошаљу снажнију поруку јавности да насиље у породици није прихватљиво и да жртве имају своја права на адекватну помоћ и заштиту.
 
Кратак преглед реализованих активности
 
,,Бољи приступ сервисима заштите за жене укључујући и маргинализоване групе“ пројекат је који Фондација „Лара“ реализује у партнерству са Удружењем „Жена БиХ“ из Мостара, а уз финансијску подршку Уреда УН Wомен у БиХ у периоду од првог јуна до 31. децембра 2019. године.
 
-Пројектне активности реализоване су на подручју регије Бијељина, тачније на подручју општина Угљевик, Лопаре и Пелагићево, те на подручју Херцеговачко-неретванског кантона у општинама Мостар, Јабланица и Неум, рекла је модераторица скупа Драгана Петрић, иначе запослена у Фондацији ,,Лара“, те истакла да је циљ пројекта да допринесе спречавању и сузбијању насиља у породици и насиља према женама унапређењем мултисекторске сарадње на нивоу јединица локалне самоуправе, а у складу са стандардима Конвенције Савјета Европе о спречавању и сузбијању насиља према женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) која је од 2014. године правно обавезујућа у Босни и Херцеговини.
 
Како је навела Драгана Петрић, као уводна активност у пројекту одржана је радионица у Неуму за представнике субјеката заштите из три општине са подручја регије Бијељина, (Угљевик, Лопаре и Пелагићево), и три општине са подручја Херцеговачко-неретванског кантона, (Мостар, Јабланица и Неум) ради дефинисања оквира и стандарда за локалне протоколе о поступању и сарадњи у случајевима насиља у породици и насиља према женама и размјене искуства у раду њихових заједница у сузбијању и спречавању насиља у породици и насиља према женама.
 
У Угљевику, Лопарама и Пелагићеву организовани су радни састанци са субјектима заштите како би се упознали са нацртом Протокола о сарадњи за поступање у случајевима насиља у породици и насиља према женама и изнијели своје ставове, мишљења, измјене и допуне нацрта Протокола.

У новембру 2019. године одржана је радионица у Теслићу на тему ,,Мултисекторска сарадња у спречавању насиља у породици на нивоу јединица локалне самоуправе“, којој су присуствовали представници субјеката заштите из наведене три општине.
 
Пројекат „Бољи приступ сервисима заштите за жене укључујући и маргинализоване групе“ је дио регионалног пројекта “Спречавање насиља над женама у земљама западног Балкана и Турској „Промјена норми, мијењање ставова” који финансира Европска унија.

портал Семберија инфо