РАДО САВИЋ: ГОДИНА НОВИХ ПРОЈЕКАТА :: Semberija INFO ::

 

РАДО САВИЋ: ГОДИНА НОВИХ ПРОЈЕКАТА


Посљедњих неколико година су обиљежене напретком и позитивним помацима на свим пољима, од отварања нових радних мјеста, па до рјешавања горућих проблема са којима се Лопаре, као мала општина, сусрећу.

-Металска, дрвна и текстилна индустрија су, уз пољопривреду, доминантне и примамљиве за улагање у наш крај. Од ,,старих фабрика’’ из времена бивше државе, остала је неактивна још само једна, а и за њу су преговори са потенцијалним инвеститором у току. Остале раде, а граде се и нова постројења. Базенски комплекс, дестилерија ,,Епоха’’, воћњак од 50 хектара, те многа друга привредна улагања дефинишу годину иза нас као прекретницу за нове пројекте.

У години пред нама финализоваћемо пројекте у којима ће се развијати оно по чему је Мајевица чувена, воћарство.

Уз подршку локалне заједнице и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде наш Мајевичанин из дијаспоре планира градњу савремене хладњаче од 7.000 м2 у простору бивше „Циглане“. Тај пројекат ће омогућити снажан развој воћарства, а поготово производњу шљиве. Поред воћарства и сточарство се развија, посебно је занимљив пројекат фарме коза који је већ у завршној фази изградње, а сљедеће године је у плану изградња мини мљекаре за производњу козјег сира. И тај пројекат је покренуо наш Мајевичанин који је на привременом раду у Фуџери (УАЕ)’’, наводи за портал Семберија инфо начелник Савић.

Каже да је општински буџет увећан је за осам одсто у односу на 2019. годину и то је омогућило извршење свих текућих обавеза.  Асфалтирано је више од 200 километара локалне путне мреже, до сада, а у овој години око 10 километара.

-Дом здравља је изградио нови објекат у којем ће бити смјештен Центар за базичну рехабилитацију, а такође је и набављена опрема која је проширила спектар услуга примарног нивоа здравствене заштите. Општина је усвојила мјере популационе политике којом подржава породице са троје или више дјеце, као и породице које су добиле дијете. Једна од потенцијалних шанси за развој нашег краја је развој туризма и покренуте су активности на изградњи туристичко-рекреативног комплекса „Бусија“ на Мајевици. За овај пројекат за који постоји заинтересован инвеститор, подршку је дала Влада Републике Српске, као и сусједне општине. Уколико се овај пројекат реализује планираном динамиком, запослиће се око 150 радника.

Регионална сарадња са сусједним и братским општинама била је ове године веома успјешна. Наша сарадња са општинама Угљевик, Бијељина, Брчко, Тузла, Челић, Теочак и Сапна, донијела је добре резултате на свим пољима. Одржавамо контакте са нашим братским општинама Шмарје при Јелшах, Уб и Неготин’’, појашњава први човјек Лопара и констатује да је одлазак младих нешто што је, поред цијеле Републике Српске, погодило и општину Лопаре.

-Мјере које смо предузели у претходном периоду и које планирамо да предузмемо у наредном периоду треба да послуже да се тај одлазак смањи или у потпуности заустави. Људи су још један од квалитета којим овај крај располаже. Вриједни привредници, јака дијаспора која броји више од 5.000 људи и локално становништво које живи и ради, поштујући се и помажући се, наша је парадигма развоја. Свјесни ових квалитета, поносни и упорни, очекујемо још бољу годину и деценију, јер то заслужујемо’’, за портал Семберија инфо поручује Радо Савић, начелник општине Лопаре.

портал Семберија инфо