Мирисни сапуни као бизнис :: Semberija INFO ::

 

Мирисни сапуни као бизнис


Вања Драгановић, дипломирани правник на Факултету за безбједност, без посла, и Нихада Нина Мујкановић, просвјетни радник, обје из Бијељине, прије неколико мјесеци започеле су необичан бизнис, производњу мирисних сапуна. У жељи да буду у свему оригиналне, свој мали приватни бизнис назвале су „Сафунић  - хенд маде бy Нина и Вања“, опонашајући изговор за сапун бака и нана које су некада мирисне мале сапуне користиле као козметичко средство за уљепшавање и његу лица.
Нина Мујкановић каже да за производњу мирисних сапуна користе природне сировине, козје млијеко, маслиново уље, лаванду, рузмарин, цимет, наранџу и друге природне састојке.
„ Училе смо од других, од наших старих бака и нана, али смо пуно тога сазнавале и уз помоћ интернета. Ово је за мене један вид допунске дјелатности, јер радим у просвјети. За нас је ово представљало велики изазов. Жељеле смо се опробати у производњи необичних украсних сапуна који могу послужити за његу коже, али и као декоративни предмети. Кренуле смо са овим послом у фебруару ове године. Неопходна нам је помоћ и подршка локалне заједнице и других институција, јер, уколико бисмо жељеле ући у неки озбиљнији посао, за опрему и машине треба издвојити пуно новца“, каже Нина Мујкановић.
Вања Драгановић каже да су производњу сапуна базирале на неким старинским поступцима, учећи пуно од старијих.
„ Производимо сапуне по жељи купаца и оних који их наручују, за вјенчања, за рођендане, за неке прославе и годишњице. Покушавамо да спојимо љековиту и декоративну компоненту наших производа и у томе за сада успијевамо. Посјетили смо неколико сајмова и гдје год смо се појавиле, изазвале смо велико интересовање са својим сапунима“, каже Вања, истичући да би за неки озбиљнији пословни подухват требало инвестирати значајна средства, како за опрему и машине, тако и за пословни простор у коме би производиле и излагале своје производе. Овако, за сада је њихова необична пословна идеја сведена на ниво кућне радиности.
 
Љ.Љ.