Смањење ризика од катастрофа :: Semberija INFO ::

 

Смањење ризика од катастрофа


Паневропски универзитет „Апеирон“, Црвени крст Републике Српске, Републичка управа Цивилне заштите и Ронилачки клуб „Наутилус“ поводом 13. октобра, Међународног дана смањења ризика од катастрофа организују предавање на тему „Употреба дронова, сонара и подводних камера у систему заштите и спашавања“
 
17. октобра у 11 часова у хотелу „Дрина“ у Бијељини  органузују предавање на којем ће говорити проф. др Жељко Станковић, Зора Вуковић, начелница Цивилне заштите регионалног центра и Александар Панић, координатор тима за дјеловање у кризним ситуацијама из Шамца.
 
 Катастрофе се јављају усљед немогућности обуздавања кризних ситуација која по природи своје појаве представљају одступање од нормалног дешавања.Такве ситуације, по правилу, потенцијално узрокују многоструке опасности по људе и окружење, изазивајући масовну смрт људи,рушење и уништавање инфраструктуре. Кад се деси катастрофа „пуца“ комплетан инфраструктурни систем.
 
У прошлости едукација људства, када је у питању њихово дјеловање у условима катастрофе углавном се игнорисала.
 
Такав приступ овом проблему проистицао је из чињенице да су се катастрофе сматрале појавама које се ријетко догађају. Али катастрофе које су се догодиле посљедњих деценија, убрзан техничко-технолошки развој, информатичка доступност широким слојевима становништва, допринијеле су стварању образаца према којима је донекле могуће предвидјети-дефинисати ниво проблема изазваних одређеним типовима катастрофа, што је комплетан систем једне државе ставило пред едукацијски изазов.