Вијек од ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату :: Semberija INFO ::

 

Вијек од ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату


Предсједник организационог одбора за обиљежавање 100-годишњице ослобођења Бијељине у Првом свјетском рату које је било 10. новембра 1918. године протонамјесник Васо Ј. Поповић, православни војни свештеник  најавио је низ свечаности.


 
​У спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у Касарни „Војвода Степа Степановић“ са почетком у 11 часова планиран је парастос краљу Петру I Карађорђевићу Ослободиоцу, српским добровољцима и погинулим, умрлим и несталим српским војницима у Великом рату (1914-1918), те свечано отварање сталне музејске поставке у Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских, Српске православне цркве, која трајно свједочи о војној традицији српског народа и чува успомену на све ратне добровољце Семберије, Мајевице и Подриња у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, на учеснике антифашистичке борбе у Другом свјетском рату и на борце у Одбрамбено-отаџбинском рату (1992-1995).
 На споменик краљу Петру I Карађорђевићу Ослободиоцу, у центру града, у 12 часова је почасна паљба у част и спомен војника и војсковођа Великог рата (1914-1918) и полагање вијенаца.
У Центру за културу „Семберија“ 13 часова биће припремљена мултимедијална изложба под називом  „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“.