Јесен доноси и инфекције дисајних путева :: Semberija INFO ::

 

Јесен доноси и инфекције дисајних путева


Јесен највише погодује упалама дисајних путева. Температура ваздуха  је промјенљива, преко дана је топло, а ујутро и навечер хладно и није лако изабрати одјећу за излазак из куће, па лако долази до прехлада, каже начелница Службе породичне медицине у Дому здравља Бијељина прим. др Мара Митрић, специјалиста опште медицине, потврдивши да се у овом периоду повећао број пацијената са респираторним инфекцијама.
 
Природна отпорност организма је на ниским температурама знатно смањена, а самим тим је повећана склоност акутним инфекцијама горњег дијела дисајних путева.  

-Повећан број таквих инфекција очекиван је за ово доба године, јер нагле промјене температуре ријетко коме пријају, а вируси погађају пацијенте свих узраста. Пацијенти се  најчешће  јављају са симптомима кашља, бол и гребања у грлу, цурења носа, сузења очију, те повишене температуре,  каже докторка Мара Митрић, додавши да су упале горњих дисајних путева најраспрострањеније и најучесталије обољење савременог човјека које обично пролази без компликација.  Према њеним савјетима, најважније је да се таква инфекција прележи, треба избјегавати напор и спавати довољно. Одраслим пацијентима се препоручује да избјегавају кафу, алкохол и изложеност дуванском диму. Неопходно је уносити доста течности, топлих напитака и витамина Ц. Чајеви и супе убрзавају оздрављење, потпомажу избацивање вируса из организма и ублажавају непријатне симптоме, као што су болно грло, зачепљен нос и температура.

- Природна отпорност организма се са снижавањем температуре знатно смањује и тиме се повећава склоност ка акутним инфекцијама горњих дисајних путева. Већој учесталости оболијевања доприноси и дужи боравак људи у затвореним просторијама са недовољно свјежег ваздуха, као што су канцеларије, вртићи и школе, наводи докторка Мара Митрић, истакавши да у случајевима вирусом узроковане респираторне упале, на ток и  исход болести битно утиче тренутни имунолошки статус пацијента.