Освијетљена католичка црква у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Освијетљена католичка црква у Бијељини


Празник Светог Луке 18. октобра био је историјски и радосни тренутак за Жупу Пречистог Срца Маријина у Врхбосанској надбискупији у Бијељини, гдје је доведена струја.

Након пуних 132 године, колико има од када је овај објекат саграђен, први пут је освијетљен на општу радост за ову малу жупну заједницу, али и за становнике Бијељине .

Постављање расвјете финансирала је Градска управа града Бијељина, а остатак радова који су у току биће покривен хуманитарним донацијама, јер остало је још доста посла да би се овој старој грађевини вратио достојанствени изглед храма у којем се моле и католички и православни вјерници.

“До сада је урађена фасада, промјењен кров, пресјечена влага, урађене стазе и одводи око цркве, постављен нови прикључак електричне енргије, а уз помоћ доброчинитеља и града Бијељина, радове планирамо наставити и у унутрашњости цркве. Кад се све то заврши, потребно је урадити и ограду”, рекао је жупник Андреј Лукановић.

Комисија за очување националних споменика БиХ донијела је одлуку у новембру 2015. да „Градитељску цјелину – Црква Пречистога Срца Маријина и жупни уред у Бијељини“ прогласи националним спомеником Босне и Херцеговине.

​Извор: Инфо Бијељина