Полицијска управа Бијељина: Задовољавајуће стање безбједности :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Задовољавајуће стање безбједности


 Стање безбједности на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина је задовољавајуће, јер нема неријешених тешких кривичних дјела. За девет мјесеци на подручју наше управе евидентирано је укупно 783 кривична дјела, а што је за 37 кривичних  дјела мање него у истом периоду прошле године, изјавио је Жарко Ћосић, начелник Полицијске управе Бијељина на редовној конференцији за штампу у просторијама Управе.
 
  „Стање безбједности у другим статистичким показатељима указује на тенденцију пада кривичних дјела за око 5% , а смањен је број прекршаја јавног реда и мира за 15% , тако да се стање безбједности може оцијенити као задовољавајуће“.
 
  Ћосић је истакао да, од евидентираних 783 кривичних дјела, 640  отпада на кривична дјела општег криминалитета, 56 кривичних дјела се односе на привредни криминалитет, 44 кривична  дјела на злоупотребу опојних дрога и 38 кривичних дјела против безбједности саобраћаја.
Ћосић се осврнуо и на проблем илегалних миграната, те истакао да су  проблеми око уласка илегалних миграната из сусједних земаља на ово подручје  константно присутни, али  да полиција ради на рјешавању и заштити имовине и грађана Републике Српске и да нема евидентираних кривичних дјела ни прекршаја које су починили мигранти. 
 „У августу је пронађено 637 илегалних миграната, у септембру  244 , што значи да је мањи број миграната забиљежен на нашем подручју. У првих девет мјесеци текуће године,  пронађено је и контролисано 1.371 илегалних миграната, а највећи број пронађених миграната је из Пакистана, затим Алжира, Ирана, Авганистана, Ирака. У шест  случајева није се  могла утврдити земља поријекла.
 
Дарко Коврлија, начелник Сектора криминалистичке  полиције, истакао је да су полицијски службеници ПУ Бијељина у протеклих девет мјесеци евидентирали 640 кривичних дјела, надлежним тужилаштвима су поднијели 584 извјештаја о почињеном кривичном дјелу  против 525 лица, од чега је 127 повратника у извршењу кривичних дјела и 21  малољетни починилац кривичних дјела.
 
Коефицијент укупне расвијетљености ових кривичних дјела износи  око 71%.
 
 У области злоупотребе опојних дрога, у извјештајном периоду,  откривено је 44 кривична   дјела, а поднесена су  31  извјештаја против  38 лица.
 
  У  извјештајном периоду у области привредног криминалитета откривено је 56 кривичних дјела, а  за почињена кривична дјела привредног криминалитета поднесено је 40  извјештаја  против 59  лица.
 
          Начелник Сектора полиције Стјепан Терзић истакао је да је у извјештајом периоду , на подручју ПУ Бијељина, евидентирано 391 нарушавања јавног реда и мира. У овој области евидентирано је 537 прекршаја и 513 починилаца прекршаја. Од укупног броја евидентираних прекршаја, 122 су починили повратници у чињењу прекршаја, а евидентирано је и 17 малољетних починиоца прекршаја.
Највише прекршаја почињено је радним данима, а најчешћи узрок је алкохол, међукомшијска и слична нетрпељивост и неријешени имовинско-правни односи.
 
Инспектор Сектора полиције Кнежевић,  истакао да је у  извјештајном периоду евидентирано 865 саобраћајних незгода, од чега 13 незгода са погинулим лицима. У наведеним саобраћајним незгодама настрадало је 313 лица, од чега 14 смртно, 65 је тешко повријеђено, а 234 је лакше повријеђено..
 
Најчешћи узроци ових саобраћајних незгода су били непрописно извођење радње са возилом у саобраћају и неприлагођена брзина условима  пута. Највише саобраћајних незгода се догодило у насељеном мјесту (806) и то у улици или насељу (421).
 
Љ.Љ.