ОШ Свети Сава Бијељина - побједник градског такмичења основних школа у шаху :: Semberija INFO ::

 

ОШ Свети Сава Бијељина - побједник градског такмичења основних школа у шаху


Шаховска екипа наше школе побједник је градског такмичења у шаху које се реализује у склопу Малих олимпијских игара Републике Српске под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске. Такмичење основних школа Града Бијељина у шаху одржано је дана 20.2.2020. године, а школа домаћин је била ОШ „Стеван Немања“ Горњи Драгаљевац. 

За шаховску екипу наше школе наступили су: Емануел Лазић, Мирко Шајин, Ђурђица Козомара, Вук Солаковић, Јаков Перић, Фарук ел-Цхекх и Софија Перић. Наша шаховска екипа освојила је максималан број меч бодова, односно остварила све побједе у мечевима са другим школама. Од 20 укупно одиграних партија остварили смо 18 побједа, један неријешен резултат и један пораз. Овим успјехом пласирали смо се на регинално такмичење у шаху у оквиру Малих олимпијских игара које ће бити одржано почетком мјесеца марта текуће године. 

Прошле године наша школа је била у оквиру Малих олимпијских игара РС шампион, односно републички првак. Овај резултат нам даје подстрек да покушамо и ове године да поновимо тај успјех. Шаховска секција у нашој школи од нашег прошлогодишњег успјеха ради у пуном капацитету, купили смо потребну шаховску опрему и на часовима ученици траже столицу и мјесто више за шаховском таблом.

Морамо истаћи да велику подршку у раду имамо од лиценцираних тренера Шаховског клуба „Свети Георгије“ Бијељина. Радује нас што је, у ери када модерна технологија све више непродуктивно троши слободно вријеме дјеце, одвлачи њихову пажњу са битних ствари за њихов развој и најчешће негативно утиче на њихову концентрацију и когнитивни развој, шах све популарнији као велика игра која вишеструко утиче на позитиван развој личности и интелектуалних капацитета дјеце и младих.

Игор Солаковић, капитен шаховске екипе