Удружење потрошача Звоно Бијељина: 15. март – СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ПРАВА ПОТРОШАЧА :: Semberija INFO ::

 

Удружење потрошача Звоно Бијељина: 15. март – СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ПРАВА ПОТРОШАЧА


Потребна боља сарадња удружења потрошача и предузећа у области услуга од општег економског интереса и телекомуникацијских услуга.

Према статистикама које се воде при Министарству трговине и туризма Републике Српске, највећи број приговора упућен удружењима потрошача у 2019. години, њих 2403 од 3213 (преко 74%) односи се на предузећа која испоручују телекомуникацијске услуге, услуге испоруке гријања воде и одвоза смећа.

Сегмент комуналних услуга, односно квалитет, цијена и услуга у фокусу су обиљежавања 15. марта, свјетског дана заштите потрошача од стране удружења Топеер Добој, “ДОН” Приједор, Оаза Требиње, Звоно Бијељина, Клуб  потрошача Тузланског кантона и Реакција Бања Лука.

У складу са подацима прикупљеним од удружење потрошача, која се воде у регистру Федералног министарства трговине, фокус рада у 2019. години је био је на колективној заштиту потрошача те у складу са тим покренути су и први судски спорови у Мостару и Травнику против комуналних предузећа и локалних заједница у сврху заштите права потрошача. У поједним случајевима колективног кршења права потрошача подигнуте су и пријаве за утврђивање кривичне одоговорности особа које руководе комуналним предузећима. Непостојање уговорног односа са јасно прецизираним правима и обавезама потрошача у сегменту комуналних услуга, једнострано и неосновано повећање цијена услуга, промјена услова испоруке услуге најчешћи је облик кршења права потрошача од стране јавних комуналних предузећа.

Из тог разлога потребно је омогућити представницима потрошача активнију, савјетодавну и корективну улогу приликом креирања потрошачких политика, што се требало спроводити кроз формирање савјета за заштиту потросшача при локалним заједницама. Законска обавеза које су имале локалне заједнице да формирају савјете, у РС је само дјелимично проведена. Резултат оваквног немара локалних заједница су груба кршења права потрошача и низак ниво њихове заштите.

Такође, дио комуналних предузећа у Републици Српској је формирао комисије које се баве рјешавањем приговора потрошача, путем чега је омогућено да удружења потрошача заједно са комуналним предузећима учествују у рјешавању приговора потрошача.

Корак даље, који је неопходно направити јесте рад на унапређењу прописа из области заштите потрошача као и општих услова за пружање услуга комуналних предузећа и телеком оператера. Потребно је унаприједити прописе и то у сегменту забрана једностраног повећања цијена услуга од стране предузећа као и измјене општих услова за испоруку услуга телеком оператера без прибављања мишљења удружења потрошача, став је горе поменутих удружења.

Ове активности удружења потрошача ће бити подржане од стране пројекта Европске уније Допринос организација цивилног друштва заштити потрошача у БиХ у складу са ЕУ стандардима” путем којих ће удружење потрошача покренути најшире облике јавних консултација међу удружењима потрошача и другим организацијама али и инспекцијским органима, те ентитетским Министарствима.

Разумијевање и конкретно дјеловање у колективној заштити права потрошача, удружења потрошача очекују од стране Омбудсмана за заштиту потрошача, Регулаторне агенције за комуникације и Кокуренцијског вијећа БиХ а све са циљем заустављања системског кршења права потрошача. Поменута кршења права потрошача, тј свих грађана БиХ, су институционалног и ситемског типа, те као таква једино и могу бити ријешена кроз дијалог свих носилаца  заштите потрошача.