Александар и Омер су златни иноватори из Бијељине :: Semberija INFO ::

 

Александар и Омер су златни иноватори из Бијељине


Техничка школа „Михајло Пупин” из Бијељине једна је од три школе из Републике Српске која је добила златну плакету на „Тесла фест” у Новом Саду. Изуми ученика из Семберије освојили су прва три мјеста, гдје је Александар Спасојевић награђен за роботску шаку и смарт клок, а Омер Салкановић за магични клавир. Признање су добили од Чешке и Португалије.

Наиме, међу 120 проналазача са око 400 иновација, Савез иноватора РС представио се са 19 експоната од 41. ученика из шест средњих школа. Добили су 10 плакета, 14 првих и других награда.

Александар Спасојевић прича да се четири године бави програмирањем и електроником, па је креирао изуме који могу да искористе моћ микропроцесора и извршавају одређене функције.
– Роботском шаком можете неки предмет пребацити са једне координате на другу. Могуће је снимати долазне податке. Овај изум могуће је користити у различите сврхе у индустријализацији – каже овај ученик бијељинске Техничке школе.
Са паметним сатом, Александар се већ прославио на Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва – „Иност младих“ у Бањалуци.

– Региструје и исписује температуру, влажност ваздуха, атмосферски притисак, детектује људске проласке и разне друге функције. Основна идеја је била да се креира пројекат који ће имати могућност конектовања са бежичном централом и примања одређених података са централе. Такође, преко даљинског је могуће контролисати, који ће подаци бити исписани – прича овај талентовани средњошколац.

Идеја му не недостаје, јер је у посљедње двије године креирао ЛЕД матични дисплеј, ЦНЦ машину, ИКС веб сервер, а планира да направи робот на два точка, који ће бити конектован са телефоном. Не копира туђе радове, а труди се да буде иновативан и примјени знање и мотивацију.

Идеја се, каже он, разрађује, састављају се шеме, скицира, а потребни дијелови набављају путем интернета. Пројекат никада не успије из прве, унапређује се, а софтверске и хардверске мане рјешавају се „у ходу“. Труди се да сваки нови пројекат буде компликованији и то је додатни изазов.

Завидно знање и умјеће ученици бијељинске Техничке школе показали су на многим такмичењима. Само у овој години освојили су 20 диплома. Нјихов успјех је признање и за њиховог ментора, професора  Живу Макрина.

– Освојене дипломе су резултат ентузијазма, труда и одрицања. На „Иносту“ смо освојили награду за најбољи ученички рад, а добио сам и  признање као најбољи ментор. У Београду, на Ноћи истраживача, по трећи пут смо освојили прво мјесто. То је изузетно велики напор, а имамо проблема са финансијама и немамо обезбјеђен превоз на такмичења. Дјеца сама обезбеђују све што им је потребно како би учествовали на оваквим такмичењима и представили своје радове – каже Макрин.

Он додаје да малишанима не треба много осим подршке како би јавно приказали радове и доказали да су најбољи.

Врхунски стручњаци

Многи иноватори – некадашњи ученици Техничке школе „Михајло Пупин“, данас раде као врхунски стручњаци, доказујући да са знањем можемо да станемо раме уз раме са цијелим свијетом.

Izvor: srpskainfo.com/bijeljinainfo.com