Обиљежавање 100 година од ослобођења Бијељине у Великом рату :: Semberija INFO ::

 

Обиљежавање 100 година од ослобођења Бијељине у Великом рату

Предсједник Градског одбора Удружења Краљевина Србија Бранислав Томић изјавио је на прес-конференцији у Градској управи Бијељина да ће обиљежавање 100 година од ослобођења Бијељине у Великом рату почети у петак, 9. новембра, промоцијом књиге ,,Милунка Савић - ордење и ожиљци''.
 
Промоција ће бити одржана у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић'' у 18.00 часова, а о књизи ће говорити аутор Милан Богојевић, те новинари Михаило Меденица, Марко Јеремић и Бранко Станковић.


 
,,Дан касније, 10. новембра, у 11.00 часова у Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских (Касарна) биће служен парастос краљу Петру Првом Карађорђевићу Ослободиоцу, српским добровољцима и погинулим, умрлим и несталим српским војницима у Великом рату'', најавио је Томић.
 
Он је истакао да ће након парастоса бити уприличено свечано отварање сталне музејске поставке у наведеном Спомен-храму, која свједочи о традицији српског народа и чува успомене на све ратне добровољце Семберије, Мајевице, и Подриња у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, на учеснике антифашистичке борбе у Другом свјетском рату и на борце у одбрамбено-отаџбинском рату (1992-1995).
 
Истог дана, у 12.00 часова на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића биће извршена почасна паљба у част и спомен војника и војсковођа Великог рата, а биће положени и вијенци.
 
У Центру за културу ,,Семберија'' у 13 часова биће приказана мултимедијална изложба ,,Албум сећања на наше претке из Првог светског рата''.
 
Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912 – 1918 Петар Вујичић навео је да ово удружење девет година заредом обиљежава Дан ослобођења Бијељине у Великом рату.
 
,,Ми нисмо основали Удружење ради нас, него ради оних који су дали своје животе или су их ризиковали, као и животе својих породица. Осим тога, и наредним генерацијама морамо пренијети поруке о онима који су дали животе за њихову бољу будућност'', нагласио је Вујичић.
 
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да је Град одлучио да у потпуности помогне Организационом одбору обиљежавања 100 година од ослобођења Бијељине у Великом рату.
 
"Све смо своје ресурсе, као и Центар за културу и Музеј, дали у функцију да помогну у припремању обиљежавања овако значајне годишњице. Били бисмо сретнији да у тих стотину година није дошло до још два рата, али морамо се трудити да укажемо на негативности свих ратова и на све благодати слободе. Позивам све грађане да присуствују програму обиљежавања и захваљујем војсци и полицији, организационом одбору и свима који су учествовали у припреми ове прославе'', рекао је Мићић.
 
А.Љ.