ЂОКИЋ: ЕНЕРГЕТСКИ СЕКТОР СТАБИЛАН И У ПРИПРЕМИ НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЂОКИЋ: ЕНЕРГЕТСКИ СЕКТОР СТАБИЛАН И У ПРИПРЕМИ НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ


Foto: Srna
Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је енергетски систем стабилан и у условима ванредног стања због вируса корона и да Влада Српске и ресорно министарство припремају за ову годину нове велике инвестиције у овом сектору.

- Настављају се инвестиционе активности гдје год је могуће и на тај начин желимо да обезбиједимо нови капитал који ће ући у Републику Српску јер нове инвестиције ће бити од круцијалној значаја за опоравак и одрживост економског система Српске - рекао је Ђокић након посјете Руднику и термоелектрани "Угљевик".

Он је навео неке од нових инвестиција у енергетском сектору као што су вјетроелектрана Гребак код Невесиња, соларни парк на подручју Билеће, вјетроелектрана Хргуд код Бековића и соларни парк у Требињу.

Ресорни министар рекао је новинарима да је његова посјета термоелектрани у Угљевику подршка цијелој енергетској области и свим запосленим у систему електропривреде Републике Српске на њиховом видљивом доприносу на очувању стабилног рада и обезбјеђивања довољно електричне енергије и у ванредном стању, уз рад са смањеним бројем ангажованих радника.

- РиТЕ "Угљевик" је и раније пословао врло стабилно, извшили су све активности из плана за ову годину, а осврнули смо се и на важне инвестиције, као што су изградња система за одсумпоравање и уградња филтера, што је од непроцјењивог значаја за продужетак рада термоелектране и у условима све веће бриге за чисто животно окружење - навео је Ђокић и похвалио директора, менаџмент и све запослене у овом привредном гиганту за стабилно пословање.

Министар је истакао да у наредном периоду очекује стабилизацију на тржишту електричне енергије и раст потражње која је у овом тренутку пала на европском нивоу.

- Цијене електричне енергије далеко су мање у односу на почетак кризе у свијету изазване вирусом корона и то ће нанијети велику штету, због значајног смањења прихода, али надам се да ћемо и по том питању бити солидарни и наћи мјере којима ћемо заштити овај систем и обезбиједити даљу редовну производњу и снабдијевање грађана, по условима и цијенама прихватљивим за наше становништво - оцијенио је Ђокић.

Он је додао да у Републици Српској основна цијена киловат сата електричне енергије није повећана и да Влада нема намјеру да подржи повећање, поготово не у овом тренутку.

Директор РиТЕ "Угљевик" Чедомир Стојановић рекао је новинарима да је посјета министра Ђокића подстрек за даљи успјешан рад овог предузећа које има 1850 запослених.

- Након мјесец и по рада у ванредним условима сачували смо здравље радника и одржали процес производње, захваљујући дисциплини и ангажованости свих запослених, а за три протекла мјесеца пребацили смо план пословања и осварили позитиван пословни резултат од 1,5 милиона КМ - истакао је Стојановић.

Он је напоменуо да је све то учињено и уз додатне трошкове за стимулативне отпремнине 95 радника који су пензионисани у јануару и трошак за пробни рад на одсумпоравању који је прекинут након кризе са вирусом корона јер су се чланови јапанске компаније повукли у своју земљу.

Стојановић је навео да Термоелектрана у априлу ради са 80 одсто капацитета, јер је и продаја електричне енергије много мања због ситуације у окружењу, гдје не ради привреда.

- То ће се одразити на наше приходе, али већ сад планирамо уштеде и очекујемо да стабилизацију стања дочекамо са здравим људима, очуваном производњом и без великих губитака - рекао је Стојановић.

Зависно предузеће РиТЕ "Угљевик" послује у оквиру Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске".

(СРНА)