БРЧКО: УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОД 5,5 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОД 5,5 МИЛИОНА КМ


Скупштина Брчко дистрикта усвојила је данас на ванредном засједању ребаланс овогодишњег буџета од 5,5 милиона КМ, након чега буџет дистрикта износи 261.738.993 КМ.

Градоначелник Брчког Синиша Милић навео је да је ријеч о средствима из вишка прихода над расходима из претходне године, која ће бити усмјерена за финансирање Програма подршке за санацију штете привредним субјектима насталим ограничењем радног времена због епидемије вируса корона.

- Јавни позив за учешће привредних субјеката је закључен 22. априла. Покушаћемо да списак корисника буде на сједници Владе до 1. маја да бисмо што хитније исплатили ова средства и сачували бар дио радних мјеста, јер, према нашим информацијама, за око 200 радника је отказан уговор о раду од послодаваца - рекао је Милић новинарима.

Он је напоменуо да, према критеријумима програма, они који су неоправдано отпуштали раднике неће имати право на овај подстицај у износу најниже плате од 860 КМ по раднику.

Милић је истакао да је ова мјера превасходно усмјерена према оним дјелатностима којима је мјерама штаба забрањен рад.

- Друга правна лица или предузетници који су радили, али усљед мјера и наредби штаба нису могли да послују у пуној мјери и обиму, имаће подршку Владе у износу од 30 одсто средстава која плаћају за порезе и доприносе на плате за сваког радника - појаснио је Милић.

Скупштина дистрикта на данашњем ванредном засједању усвојила је у првом читању и Нацрт закона о ублажавању негативних економских посљедица изазваних стањем природне несреће због Ковида-19 у Брчком.

Милић је рекао да је овај закон наставак владиног програма за подршку привреди, уз проширење мјера које се тичу пореских олакшица, и напоменуо да је дистрикт међу првима реаговао у смислу предузимања ових мјера.