ПЕРИЋ: НОВЕ МЈЕРЕ ЗА ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА :: Semberija INFO ::

 

ПЕРИЋ: НОВЕ МЈЕРЕ ЗА ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА


Начелник општине Угљевик Василије Перић најавио је данас нове мјере популационе политике у овој општини са циљем повећања наталитета и заустављања одласка младих, подсјетивши да се из општинског буџета годишње издваја 400.000 КМ за породиље и новорођенчад, као и за рад патронажне службе.

Перић каже да је новим мјерама, за које је правилник у припреми, планирано да се од наредне године из буџета финансирају камате за младе брачне парове који купују прву некретнину на подручју општине Угљевик, те да су предвиђена и стимулативна средства за запошљавање младих. 

Он је рекао новинарима да је у припреми и одлука за помоћ брачним паровима за вантјелесну оплодњу.

Перић је навео да општина социјално угроженим и вишечланим породицама помаже са 10.000 КМ за стамбене потребе или за реконструкцију постојећих објеката, што ће остати и у новом правилнику. 

Он је додао да општина има и могућност исплате једнократне новчане помоћи лицима у стању ванредне социјалне потребе. 

Начелник општине Угљевик истакао је да је у току пројекат стамбеног збрињавања 12 породица које су у клизиштима 2014. године остале без кућа, који општина спроводи заједно са Развојним програмом УН и за који ће, осим земљишта и ифраструктуре, издвојити 60.000 КМ.