ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ


Данашњи дан је дан сјећања на жртве злочина у ,,Тузланској колони'' и већ је прошло 28 година од тих страдања. Тим поводом данас ће на Спомен костурници на гробљу у Пучилама, с апочетком у 11 часова, бити положени вијенци и цвијеће, те запаљене свијеће за све стардале.

У,,Тузланској колони" убијена су 132 војника и цивила, а Тузла ћути и брани налогодавце злочина и скрива још три масовне гробнице са 78 тијела, тврди аутор књиге ,,Тузланска колона" Драган Мркајић.

ФО-Масакр војника ЈНА у Тузланској колони 15. маја 1992. године био је медијски спектакл осмишљен и проведен да се Срби заплаше и то је увод у највеће етничко чишћење Срба у БиХ послије Другог свјетског рата'', каже Мркајић.

Кроз сведочења 33 преживјела учесника и застрашујуће исповијести породица жртава, Мркајић поткрепљује тврдње о ,,савршеном злочину" на Брчанској малти као методи специјалног рата који је БиХ гурнуо у дугогодишње крвопролиће - због интереса великих сила и национализма малих народа.

Аутор наводи да је у колони која се повлачила из касарне ,,Хусинска буна" у Тузли било стотињак возила са 600 војника ЈНА, али и цивила, жена и дјеце, који су одлучили да са својом војском напусте овај град.

Он описује и ноћ након злочина у којој су изгорјели остаци убијених војника довезени на тузланску депонију и затрпани гомилама смећа, а терен поравнат булдожером. На основу вишегодишњег прикупљања и анализе све доступне грађе о овом догађају, аутор тврди да су тијела убијених скривена на најмање четири прикривене локације.