САДЊА ДУВАНА: БИЋЕ МАЊЕ НЕГО ЛАНИ :: Semberija INFO ::

 

САДЊА ДУВАНА: БИЋЕ МАЊЕ НЕГО ЛАНИ


Семберски произвођачи дувана ових дана отпочели су садњу ове индустријске биљке, у условима, како они истичу, никад неизвјеснијим, уколико се посматра један дужи временски период, од тридесетак и више година уназад. Чедо Готовчевић, директор у бијељинском предузећу „ Дуван“ каже да је петнаестак коопераната већ одустало од овогодишње садње дувана у Семберији, што је умањење од неких 60 хектара или 20 одсто мање у односу на прошлогодишње уговорене површине.

-У односу на прошлу годину, када смо потписали уговоре са 85 произвођача, сада смо потписали уговор са 70 произвођача. Од прошлогодишњих 220 хектара, површина на којој ће бити засађен дуван сведена је на 160 хектара. Произвођачи дувана у Посавини засадиће дуван на 100 хектара“, каже Готовчевић.

Због нестимулативне откупне цијене дувана, која је већ двадесетак година износила око три КМ по килограму сувог листа дувана, али и због повећаних производних трошкова и већих дневница за бераче дувана, каже Готовчевић, ова производња у Семберији је готово на издисају.

- Када неко прекине садњу дувана, обично се више не враћа на ту производњу. Без конкретније помоћи државе, стимулативније откупне цијене и подстицаја, ова производња ће бити угашена у Семберији. Дуванари су својевремено у изградњу сушара инвестирали значајна средства, тако да ће и тај моменат отежати њихову позицију“, каже Готовчевић, истичући да је прошла година била једна од најлошијих година за произвођаче дувана, док ће ова, судећи по тренутном стању, бити више него неизвјесна. Неизвјесност је наговијештена још почетком фебруара ове године, када су дуванари организовали и протесте због додатног ПДВ-а  на претпостављену производњу дувана.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)