И АДВОКАТИ ОСЈЕЋАЈУ ПОСЉЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

И АДВОКАТИ ОСЈЕЋАЈУ ПОСЉЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ


Бијељински адвокати, који су чланови  Адвокатске коморе  Републике Српске, очекују да ће од 15. маја, након скоро двомјесечне паузе, почети заказивања расправа у судовима, те да ће од првог јуна бити нормализован рад свих судова, уз поштовање неопходних мјера заштите здравља, као што је социјална, односно физичка дистанца у судницама и у адвокатским канцеларијама.
 
Ђорђе Васић, члан Извршног одбора Адвокатске коморе РС и предсједник Збора адвоката Бијељина, који окупља око стотину адвоката са подручја Бијељине, Брчког, Лопара и Зворника, каже да од средине марта нису одржавана чак ни хитна суђења, јер у већини судова нису били обезбијеђени неопходни услови за рад у вријеме пандемије вируса корона.

-У овом случају право на живот и здравље били су важнији од бржег и ефикаснијег суђења у судовима. Ми, адвокати, у том временском периоду нисмо примали клијенте, нити смо ишли на суђења. У међувремену је омогућена достава поште у згради суда, тако да се постепено ублажавају мјере које су два мјесеца биле на снази. Сваки суд ће, на основу просторних услова за рад којима располаже, припремити се за наставак рада. Неки  судови имају могућност да испуне све неопходне услове, а неки судови ће морати да изналазе најповољнија рјешења за наставак рада“, каже адвокат Васић.

 Васић истиче да су и адвокати, као и све друге професије, осјетили шта значи  двомјесечни прекид рада.

-Адвокатска комора Републике Српске има Фонд солидарности за помоћ адвокатима. Извршни одбор Коморе ће размотрити  стање и утврдити да ли је некоме од адвоката неопходна финансијска помоћ. У међувремену су адвокати били ослобођени обавезе издвајања чланарине у износу од 50 конвертибилних марака, јер се и на тај начин жељела олакшати њихова тренутна позиција“, изјавио је адвокат Ђорђе Васић.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)