ПРОСЈАЧЕЊЕ НА УЛИЦАМА БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРОСЈАЧЕЊЕ НА УЛИЦАМА БИЈЕЉИНЕ


У Бијељини се, упркос акцијама и упозорењима надлежних, често могу видјети они који просе. У просјачење су укључена и дјеца. Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске често реализују акције с циљем спречавања и сузбијања просјачења на улицама Републике Српске, нарочито у у прољећном и љетњем периоду, јер је ова проблематика тада и знатније појачана. Полицијски службеници МУП-а Републике Српске и у оквиру редовних активности предузимају мјере с циљем спречавања просјачења на јавним мјестима.
Чест призор у Бијељини је испружена женска рука, са дјететом у крилу. У том случају обично се од пролазника тражи 10 или 20 фенинга да се дјетету купи хљеб или млијеко.

Дјеца, обично траже сличан износ, објашњавајући да су гладни и да желе да купе кифлу. У сваком случају важно је код пролазника изазвати сажаљење да би добио новац.

Они који су укључени у просјачење и ако се деси да буду опоменути да то не раде или ако плате новчану казну за тај прекршај, често поново наставе да просе.

Подсјећамо, чланом 26. Закона о јавном реду и миру Републике Српске прописана је новчана казна у износу од 200 до 800 КМ за лица која просјаче или наводе другог на просјачење, док је за навођење на просјачење малољетника, душевно обољелог лица или лица заосталог у развоју прописана новчана казна од 400 до 1.200 КМ или казна затвора од 40 дана.

Семберија инфо