УНИЦЕФ И УСАИД ДОНИРАЛИ ДЕЗИНФЕКЦИЈСКА СРЕДСТВА ШКОЛАМА У БИХ :: Semberija INFO ::

 

УНИЦЕФ И УСАИД ДОНИРАЛИ ДЕЗИНФЕКЦИЈСКА СРЕДСТВА ШКОЛАМА У БИХ


УНИЦЕФ у Босни и Херцеговини, уз подршку америчке Агенције за међународни развој ( УСАИД) током августа додијелиће око 29 000 литара средства за дезинфекцију и сапуна за руке школама широм БиХ.

У саопштењу УНИЦЕФ наводи да заговара међу владама, донаторима и партнерима да школе буду међу првим институцијама које ће бити поново отворене послије пандемије корона вируса.

-У ишчекивању планова образовних власти у БиХ о сигурном поновном отварању образовних завода и школа, све школе морају бити додатно опремљене како би биле у складу са сигурносним смјерницама везаним уз ЦОВИД-19. УНИЦЕФ заједно Са УСАИД-ом наставља да пружа подршку образовним властима у осигуравању сигурности дјеце, наставника и особља против пандемије ЦОВИД-19 јачањем својих ресурса, стоји у саопштењу.

Роунак Кан, представница УНИЦЕФ-а у Босни и Херцеговини изјавила је да постоје увјерљиви докази о негативним ефектима затварања школа на учење, сигурност, здравље и добробит дјеце.

-Затварање школа повећава ризик од напуштања школе дјеце и младих из сиромашних породица. Поновно отварање школа на сигуран начин мора да буде приоритет, јер у противном можемо бити свједоци колапса већ постигнутог напретка у образовним системима. У фокусу одлуке о поновном отварању школа треба бити најбољи интерес за свако дијете и управо зато УНИЦЕФ у сарадњи са УСАИД-ом чини напоре како би школе биле сигурно мјесто за дјецу, каже Кан.

Из УНИЦЕФ-а поручују да је потребно осигурати једнак приступ квалитетном учењу за најрањивију дјецу, између осталог, и кроз улагање у дигиталну повезаност за свако дијете, као и да се морају повећати буџети за образовање уз осигурање средстава за најрањивије.

Semberija info