БИЈЕЉИНА: 28 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СРБА ИЗ СМОЛУЋЕ, ТИЊЕ И ПОТПЕЋА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: 28 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА СРБА ИЗ СМОЛУЋЕ, ТИЊЕ И ПОТПЕЋА


На гробљу Пучиле, одржан је парастос за борце и цивиле који су погинули у „Смолућкој операцији“,прије 28 година, кад је ослобођено 7.000 Срба са подручја Смолуће, Тиње и Потпећа из вишемјесечног непријатељског обруча муслиманских паравојних формација. 



- Сви ратови обилују борбама, или се брани територија или људи, а ова акција је била изузетно хумана јер је ослобађено 7.000 становника,  који су 1992. године два и по мјесеца били у окружењу. За то вријеме су се рађали и умирали, а кад су ослобођени, највећи број њих је остао да живи у Семберији, гдје је њихов нови дом“, рекао је градоначелник Мићо Мићић.

Један од преживјелих је Брано Никић из Смолуће, који каже да се не смије заборавити сјећање на страдале Смолуће, Тиње и Потпећа.

- Свакодневно смо били гранатирани и нападани, живјели смо у паклу. Изгинуле не смијемо заборавити, јер сви су они своје животе дали за Републику Српску. Нашим покољењима преносимо успомене о некадашњем завичају, о људима који су изгубили оно највредније, а то је живот. Формирали смо и Удружење Смолућана, јер на смо расути по бијелом свијету, а циљ нам је да очувамо наше обичаје и традицију, да његујемо успомену на наш некадашњи завичај и све изгинуле Смолуће, Тиње и Потпећа“, рекао је Никић.

Након парастоса, испред спомен-обиљежја, положени су цвијеће и вијенци.

Семберија инфо