ПРОЈЕКАТ КОРАК ПО КОРАК ДО ЦИЉА: Млади биолози истражују у околини Бијељине :: Semberija INFO ::

 

ПРОЈЕКАТ КОРАК ПО КОРАК ДО ЦИЉА: Млади биолози истражују у околини Бијељине


Удружење студената биологије БиХ и Еколошко удружење ,,Еко пут“ проводе пројекат ,,Корак по корак до циља“ који финансира ЕУ, а имплементира се у оквиру ,,Еко БиХ“ пројекта. У Визитор центру ,,Језера“, гдје се одржава камп,  одржане су радионице и предавања која је водио начелник Одјељења за природно наслијеђе у Републичком заводу за заштиту културних и природних добара Драган Ковачевић.

Драган Ковачевић

Организатори истичу да организовањем  кампа инспиришу и подстичу студенте и младе научнике на заједнички рад и размјену знања и искустава, омогућавање примјењене едукације и теренског рада за студенте биологије, промовисање биодиверзитета бијељинске регије, те успостављање  мреже сарадње у овој области.

Снежана Јагодић Вујић, предсједница удружења ,,Еко пут“, каже да је ово уједно и наставак досадашњих активности за  успостављање заштићеног подручја у барском систему ријеке Дрине.
 
- Сада су у фокусу овог пројекта студенти биологије којима је ово јединствена прилика да све оно научено спроведу у пракси, каже Јагодић Вујић прецизирајући да је ово други биолошко-истраживачки камп који су организовали, а наставак је сарадње коју су са студентима започели прошле године. 

Начелник Одјељења за природно наслијеђе у републичком заводу за заштту културних и природних добара Драган Ковачевић је младим биолозима указао како њихово теоријско знање треба да буде примјењено у пракси и како од оног што се нађе на терену, што је вриједно, претворити да буде заштићено по статусу државе и да се о томе води рачуна.  

- Шта је то што штитимо, на који начин и каква је законска регулатива, о томе разговарам са студентима како би увидјели да постоје правила која се морају испоштовати да би се успоставило једно заштићено подручје, појашњава Ковачевић. 
 
Удружење студената биологије у БиХ воде амбициозни и перспективни студенти биологије са Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву, а циљ им је промоција биологије као науке, научних истраживања у природи, као и активно учешће у различитим  пројектима, а који се тичу биодиверзитета, те самим тиме и природних подручја БиХ.

Џана Куна, студентица прве године Природно-математичког факултета у Сарајеву, одсјек биологија и чланица  Удружења студената биологије БиХ, каже  да ће истраживања која врше на подручју Визитор центра ,,Језера“ и његове околине имати велики значај за развој науке и очувања природе БиХ.

- У Бијељини реализујемо заједнички пројекат са Еколошким удружењем ,,Еко пут“ који се зове ,,Корак по корак до циља“ који има за циљ заштиту барског система  доњег тока и ушћа ријеке Дрине. Иначе, ово је наша трећа посјета Бијељини и у оквиру ових посјета имали смо прилику да истражујемо на пољима ботанике, ентомологије, херпетологије, орнитологије и микологије",  прецизира Џана додавши да је  сјевероисточно подручје БиХ слабо истражено, те да постоји велика потреба да се изврши инвентаризација живог свијета које га насељава.

​Семберија инфо - М.Решидовић