Почаст војводи Манди у српској престоници: МУРАЛ ОД СРЦА :: Semberija INFO ::

 

Почаст војводи Манди у српској престоници: МУРАЛ ОД СРЦА



Породица, саборци и чланови Удружења “Мандини лавови” из Угљевика посјетили су минулог викенда у београдском насељу Петлово брдо мјесто на коме је исцртан мурал посвећен легендарном српском команданту војводи Митру Максимовићу Манди.

Душан Максимовић, син војводе Манде, захвалио је аутору мурала Данијелу Ивковићу јер се и на овај начин чува сјећање на легандарног команданта који је родом из села Забрђа код Угљевика.

-Док је свих нас, породице, сабораца, пријатеља и поштовалаца лика и дјела, војвода Мандо никада неће бити заборављен-рекао је Максимовић.



Бивши припадник Специјалне јединице “Мандини лавови” Гавро Милошевић из Тутњевца рекао је да је војвода Мандо ушао у пјесму и легенду.

Милошевић је посебно захвалио припадницима Удружења “Црвених беретки” из Србије и најавио да ће са њима  Удружење “Мандини лавови” потписати повељу о братимљењу а који су заједно са Угљевичанима били код мурала војводи Манди.

-Био је велики командант, пријатељ, али и хуманиста који је живио за своје Забрђе и Угљевик, спортиста и спортски радник без премца-рекао је Милошевић.

Наш Мандо, истиче Милошевић, који је предсједник Скупштине удружења,  увијек је био на страни бораца Војске Републике Српске у ратним дјествима али  и након Одбрамбено-отаџбинског рата.

-Посебно ми је задовољство јер млади људи, чак и они који су рођени после минулог рата славе нашег команданта и великог српског родољуба-додао је МИлошевић који је и одборник СДС-а у Скупштини општине Угљевик.



Предсједник Удружења ветерена "Мандини лавови" Јовица Арсеновић уручио је захвалницу аутору мурала Данијелу Ивковићу за његов патриотски рад и  најавио да ће 12. маја бити освештана и отворена канцеларија Удружења “Мандини лавови” у Угљевику.

-Уз помоћ начелника Угљевика Василије Перића и одборника Скупштине општине Угљевик добили смо на кориштење канцеларију у центру Угљевика а такође смо добили донацију од Покрајинске владе Војводине са којима смо потписали уговор за додјелу новчаних средстава за опремање канцеларије у износу од 7.200 КМ уз подршку секретара Александра Софића-рекао је Арсеновић.

Он је навео да ово удружење броји више од 400 чланова.

Након што су посјетили мјесто на којем је исцртан мурал, породица и чланови удружења посјетили су и храм Светог Саве као и Калемегданску тврђаву.