Књига "Свети мученици зворничко-тузлански" промовисана у Угљевику: Свједочанства о страдању Срба :: Semberija INFO ::

 

Књига "Свети мученици зворничко-тузлански" промовисана у Угљевику: Свједочанства о страдању Срба


За Семберија инфо: Младен Василић

У угљевичком Центру за културу вечерас је промовисана књига  „Свети мученици зворничко-тузлански“ аутора протонамјесника Немање Ерака и јереја Бранислава Недића чији је издавач “Синај” уз благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија.

Коаутор протонамјесник Немања Ерак каже да је ово дјело настало на приједлогу за канонизацију Светих мученика зворничко-тузланских те да она представља збир највећих примјера из страдања српског народа и свештеника Епархије зворничко-тузланске у 20 вијеку.



-Епископ Фотије упутио је приједлог Светом архијерејском сабору Српске православне цркве да се мученици зворничко-тузлански канонизују. Сам тај чин канонизације показује да жртва ових страдалника није узалудна већ да су они сада наши молитвеници и заступници пред Богом. То је и написао у уводној ријечи епископ Фотије-појаснио је Ерак.

Он је навео да се књига састоји из два дијела, од чега први дио почиње описом страдања православних Срба у Добојском логору 1915. године, те да се завршава  страдањем српског недужног живља у Сијековцу 1992. године.

-У књизи су поменута многа имена мученика људи, жена и дјеце као и многи свештеници, монаси и монахиње који су као пастири страдали са својим народом од Аустроугарске монархије затим у вријеме НДХ од усташких и муслиманских руку-рекао је Ерак и нагласио да данашње генерације треба да проучавају на примјерима наших предака страдалника који су губили главе само зато што су били православни Срби.



Промоцији књиге присуствовао је начелник општине Угљевик Василије Перић који је изразио задовољство јер је прва промоција ове књиге у Епархији зворничко-тиузланској баш у Угљевику и захвалио епископу Фотију јер за ову подмајевичку општину каже да је израсла у епархијски Духовни центар.

-Српски народ је увијек спреман да  опрости све оно што је преживљавао у претходном периоду, у бурној историји и борби за слободу али веома често се дешава да много тога заборавимо, а не бисмо требали заборављати оно што су Срби преживјели у историји-рекао је Перић.

Он је подсјетио да су на подручју општине Угљевик у прошлости била велика страдања српског народа, а посебно у Другом свјетском рату,, мјестима Доње и Горње Забрђе, гдје је убијено више од 300 људи и то само у једном дану њих више од 200 јер су били Срби.

-Не смијемо заборавити сва ова страдања из прошлости нашег народа. Ми православци имамо љубав и душу Светосавску и увијек смо спремни да опростимо али и да живимо са свим људима добре воље-рекао је Перић.

Умјетнички директор Центра за културу Предраг Вујевић рекао је да је ова књига свједочи да је над Србима извршен геноцид је су убијане бебе од неколико мјесеци па до немоћних стараца.

-Себи сам поставио питање “зашто се то десило”. А одговор је јасан “зато што су православни Срби”. А друго питање  “какав је мотив био од стране комшија Хрвата и Муслимана да изврше тако стравичан злочин”. То је по свим дефиницијама геноцид, јер су убијане бебе од неколико мјесеци до немоћних стараца, буквално се ишло са циљем да се затре један народ. Сама техника убијања говори о специфичном менталном стању тих људи, са таквом страшћу су убијали да то нормалан људски мозак не поима-рекао је Вујевић.