УГЉЕВИК ПРОСЛАВИО ВРБИЦУ: Лазарице призвале напредак, плодност и благостање :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК ПРОСЛАВИО ВРБИЦУ: Лазарице призвале напредак, плодност и благостање


Најмлађи ансамбли Културно-умјетничког друштва "Рудар" из Угљевика продефиловали су данас на Лазареву суботу улицама Угљевика.
 
Дјечаци и дјевојчице, обучени у народне ношње и уз пјесму и игру испред зграде локалне управе дочарали су дио атмосфере овог празника који се обиљеźава седмицу уочи Васкрса.


 
Њихова посјета симболизује прољеће, када се природа буди а традиционалним народним играма Лазарице призивају напредак, плодност и благостање.


 
Испред зграде општине Угљевик дочекао их је начелник Василије Перић са сарадницима и даровао Лазарице како и доликује домаћину по старом српском обичају.


 
-Нашу вјеру православну, нашег Христа, волимо и љубимо свим срцем јер је доста празника у нашој цркви посвећено баш малишанима-рекао је Перић.
 
Радост и срећа на дјечијим лицима, нагласио је Перић, су оно чему тежи и као човјек али и као челник Угљевика  и због чега се бори за све боље услове живота и рада посебно најмлађих суграђана.


 
-И кроз вјеру, традицију и обичаје дајемо све што можемо да живот сваког дјечака и дјевојчице буду у знаку среће, радости, љубави и мира-рекао је Перић.
 
Лазарева субота или Субота праведног Лазара, у српском народу позната је још и као Врбица, јер је тада Христ ушао у Јерусалим, гдје су га дочекала дјеца.


 
Врбица је за православне хришћане празник дјечије радости, јер је Христос полазећи у Јерусалим рекао: “Пустите дјецу к мени, јер таквих је Царство небеско”.
 
На тај празник се у православне храмове уносе врбове гране које ту остају до недјељне литургије, на Цвијети, када се обавља благосиљање врбе.


 
Врбове гране, које се потом дијеле народу, симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља на уласку у Јерусалим.