Бијељински Роми прослављају Ђурђевдан: Најрадоснији празник за бијељинске Роме :: Semberija INFO ::

 

Бијељински Роми прослављају Ђурђевдан: Најрадоснији празник за бијељинске Роме


Традиционалним бацањем врбових вјенчића у воду и фарбањем јаја, бијељински Роми данас прослављају Ђурђевдан. Гдје има пуно дјеце, ту је и весела атмосфера. Око стотину И педесеторо дјеце у Бијељини укључено је у образовни систем, има младих Рома који су и на факуилтетима.


 
Бијељинско Удружење за образовање Рома “Отахарин” Ђурђевдан обиљежава већ двадесетак година, каже Драган Јоковић, предсједник овог удружења, истичући да се прослављање Ђурђевдана фокусира на најмлађе, дјецу школског узраста и њихове породице, јер на овакав начин чувају и његују своју традицију и културу.


 
 “Циљ је да они ово не забораве и да наставе да преносе ове обичаје с кољена на кољено. Ово је најљепши презник код Рома и обиљежава почетак љепшег времена, када се могло путовати. Роми то више не раде, али симболично се обиљежава почетак љепшег времена, када Роми излазе напоље и почињу да обављају послове које су одувијек радили”.


 
Јоковић каже да у Бијељини живи најбројнија ромска заједница у Републици Српској.


 
 “Нажалост, не можемо се похвалити да је све онако како би требало да буде. Роми су још увијек највише дискрминисани и запостављени, искључени из свих друштвених токова. Ми стално упозоравамо на то, као удружење. Наш циљ је да ромску дјецу укључујемо у образовни систем, а касније и у друге културне токове. Нажалост, дискриминација је још увијек присутна, присутни су и стереотипи о Ромима код већинске популације. Нажалост, против тога се врло тешко борити. Искористио бих ову прилику да позовем све наше суграђане на толеранцију и разумијевање, на пружање помоћи ромској популацији. Само на такав начин Роми могу добити прилику да се активније укључе у друштво. У већини градова у БиХ, Роми живе негдје на маргинама, на ободима градова и врло ријетко су укључени у неке значајније друштвене токове. Пружамо прилику свим Ромима за образовање, али и за запошљавање. Имамо седморо Рома који раде у нашем удружењу. Показали су да они то могу, уколико им се пружи добра прилика. Очекујем да то буде пракса и у јавним институцијама и у привредном сектору. Они треба својим радом да омогуће пристојан живот за себе и своје породице”, каже Јоковић.


 
Кадрија Рамић свим Ромима, који прослављају Ђурђевдан широм свијета, честитала је данашњи празник.


 
 “Желим да нам свима буде лијепо, да влада мир, да живимо као што смо некада живјели у братству и јединству. То највише желим. Пуно здравља и среће, а пара биће, уколико буде посла. Рано ујутро устајемо, чистимо кућу, фарбамо јаја, дјецу купамо са љуском од јаја, да нам буду жива и здрава. Припремимо и роштиљ, неко пече јагње, неко прасе, у складу с могућностима”, каже Кадрија Рамић.


 
Тринаестогодишња Емина Суљић каже да је Ђурђевдан за ромску дјецу највеселији празник, је од родитеља добију слаткишер шарена јаја, плету вјенчиће које бацају у воду.

(Семберија инфо)