Матуру прославили ученици Средње стручне школе Јања: Школа се памти по знању и другарству :: Semberija INFO ::

 

Матуру прославили ученици Средње стручне школе Јања: Школа се памти по знању и другарству



Матуранти Средње стручне школе Јања вечерас су свечаним дефилеом градским улицама обиљежили завршетак средњошколског школовања. Директор Средње стручне школе Јања Александар Матић каже да је од седамдесет шесторо ученика на матуру дошло њих шездесет и двоје.



“Још једна генерација завршава средњу школу и ми, наставници и професори, желимо здравље, срећу и успјех у животу њима и њиховим породицама. Надам се да ће им се испунити животни планови и младалачки снови. Ове године школу су завршили угоститељско - кулинарски техничари, грађевински и економски техничари, трговински техничари и керамичари. Задовољни смо њиховим знањем и у теоретском и у практичном дијелу наставе. Недавно смо опремили један кафемат за практичну наставу за конобаре и угоститеље, опремили смо нову зборницу и нове санитарне чворове. Успјели смо поправити услове за рад и учење, а надам се да ће у будућности бити још боље”, каже директор Александар Матић.



Маја Николић, угоститељски техничар, каже да након средње школе планира да се запосли. Она каже да се посао у овој струци може релативно лако пронаћи.
“Школу ћу памтити по другарству, по добрим професорима који су били спремни да нам пренесу неопходно знање”.



Тамара Јовашевић, кулинарски техничар, каже да планира уписати факултет након средње школе у Јањи. 
“Драго ми је што сам завршила средњу школу. Наставићу да усавршавам кулинарство на неком факултету. Ово је струка која нуди пуно могућности”, каже Тамара Јовашевић.



Неки од  да њих ће већ у јулу отићи на Хрватско приморје, гдје ће, како кажу, практично показати шта су то научили у овој школи. Школовање ће памтити по добрим професорима и по другарству. Научили су пуно тога у практичном дијелу наставе и сада све то треба примијенити у пракси. 

Бато Беновић, професор грађевинске групе предмета у Средњој стручној школи у Јањи, каже да тренутно предаје архитектонским техничарима, а наизмјенично се уписују и грађевински техничари.

“Имамо и керамичаре, царинске техничаре, конобаре и куваре. У посљедње вријеме највише је заинтересованих за кулинарство. Раније смо уписивали комбинована одјељења кувара и конобара. Сада имамо модерну кухињу и дјеца раде кетеринг. У прошлој години, приликом уписа, већи просјек оцјена био је за куваре, него што је био за архитектонске техничаре. Ова дјеца имају велике шансе за брзо запослење. Ученици на трогодишњим смјеровима имају  и стипендије. Добри ђаци иду на факултете, они са нешто слабијим просјеком оцјена маштају о одласку у иностранство”, каже професор Беновић.


Семберија Инфо: Љ. Љубојевић