РАНО ОТКРИВАЊЕ МЕЛАНОМА СПАШАВА ЖИВОТ :: Semberija INFO ::

 

РАНО ОТКРИВАЊЕ МЕЛАНОМА СПАШАВА ЖИВОТ


ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ организовала је данас бесплатне прегледе младежа у циљу раног откривања меланома, најзлоћуднијег тумора коже. У оквиру данашње акције која је трајала од 9 до 12 часова, у дерматолошкој амбуланти прегледано је 30 грађана.

Бијељинска болница се од 2013. године, заједно са свим дерматолозима из Републике Српске, прикључила европској кампањи у обиљежавању „Меланома дана“ , која се проводи једном годишње.

„Циљ кампање Еуромеланома јесте да подигнемо свијест код наших грађана о значају раног откривања сумњивих лезија или лезија у раном стадијуму. Много лошија прогноза меланома је ако се открије у каснијој фази када се он проширио у дубље слојеве коже.  Наша статистика, нажалост, показује да је просјечна дебљина меланома у моменту откривања 3 мм, док је у Европи 1 мм. Током данашње превентивне акције код четири особе смо пронашли атипичне младеже које смо упутили на дермоскопију и један  базоцелуларни карцином“ изјавила је дерматовенеролог др Мирица Стојсављевић, шеф Одсјека за дерматовенерологију бијељинске болнице.

Меланом представља најагресивнији облик малигних тумора на кожи. Његова карактеристика је локална инвазивност и релативно рано метастазирање лимфогеним и хематогеним путем.

Доласком новог менаџмента у бијељинској болници је отворен  Кабинет за дермоскопију, који ради трећу годину и гдје се из године у годину јавља све је већи број пацијената.

“У посљедњих годину  дана јавио се одређени број млађих особа и особа средњих година са знацима меланома у каснијем стадијуму и њихово лијечење ће бити много дуже, а прогнозе несигурне. Пацијенти, код којих смо открили меланом у раној фази, углавном су завршавали лијечење хируршком интервенцијом”, објашњава др Стојсављевић.

Она савјетује да све пигментне промјене треба пажљиво пратити и уколико показују знакове активности у смислу повећања, крварења и свраба обавезно упутити  на преглед код дерматолога. Др Стојсављевић наводи да је веома важно да грађани буду свесни колико је штетан утицај УВ зрака, прије свега вјештачких у соларијуму, а тако и сунчевих зрака. Ризичне групе су особе које су имале неки облик карционома коже или друге немеланомске туморе, особе са позитивном породичном анамнезом на меланома, као и особе које су због природе посла изложене сунчевом зрачењу.

У љетним мјесецима она препоручује свакодневну употребу крема са високим заштитним фактором и избјегавање излагања сунцу у периоду од 11 до 16 х.