Фармер Љубомир Гајић шири своје газдинство захваљујући сарадњи с Лацталисом :: Semberija INFO ::

 

Фармер Љубомир Гајић шири своје газдинство захваљујући сарадњи с Лацталисом


Поуздана партнерства и подршка кључни за успјех и одрживост домаћих газдинстава
 
Породица Гајић из села Горње Црњелово већ 25 година развија своју фарму, узгаја стоку и производи млијеко. Води је Љубомир Гајић и каже да тренутно има око 100 музних крава. Млијеко произведено на фарми откупљује мљекара Инмер из Градачца, чланица Лацталис БХ. Гајић је директну сарадњу с Лацталисом успоставио прије три године, а план је проширење - фарме и сарадње, захваљујући систему подршке који је компанија успоставила како би оснажила и подржала своје кооперанте у Босни и Херцеговини.


 
”Сарадња с Лацталисом је одлична и јако сам сретан што сам један од њихових коопераната. Имамо стабилну сарадњу и не претјерујем кад кажем да имамо поузданог партнера који испуњава најважније обавезе - редовно преузимање млијека и редовно плаћање. То је нама произвођачима баш важно јер онда ми можемо благовремено да испуњавамо своје обавезе - планирамо развој, живот и рад на фарми”, каже Гајић. Додаје да су у сваком послу несигурност и ризик неизбјежни, али да је током ове три године успостављено јако међусобно поверење и поштовање с људима из тима Лацталиса па зна да се може ослонити на подршку партнера кад год је потребна. ”Практично свакодневна комуникација, приступ стручним савјетима, испуњавање обећања и поштовање договора најбоље говоре о сарадњи”, истиче Љубомир Гајић.
 
Технолошка унапређења, пренос нових знања и пракси у производњи млијека неке су од важних компоненти успјеха. За све то су потребна финансијска средства и сигурност у пословању.
 
”Најважнију помоћ и подршку смо добили од Лацталиса у фебруару ове године, у виду неповратних средстава као подстицаја унапређењу пословања. За нас фармере пуно значи приступ овом виду инвестиција. Ево, код нас је у току изградња нове штале капацитета 120 до 150 грла. Завршетак радова је близу, па слиједи опремање.” Додаје да, кад је о модернизацији и технолошком напретку ријеч, захвалан Лацталису и могућност набавке два робота за мужу крава који стижу из Њемачке. ”Роботи ће бити од велике помоћи, јер је нама у пољопривредном сектору јако тешко да нађемо радну снагу ”, каже Љубомир.
 
Неповратна средства пласирана су у пројекту којим је Лацталис БХ одлучио дати стабилну подршку фармерима у Босни и Херцеговини од укупно милион КМ за примарну производњу. Пројекат је настао из жеље компаније да допринесе стварању услова за повећање производње свјежег сировог млијека, за раст броја самоодрживих пољопривредних произвођача и осигурање стабилног дохотка који ће Лацталисовим кооперантима омогућити бољи животни стандард.


 
”Не бринемо за откуп млијека и свакодневни одвоз, него смо у фази сигурног и стабилног пословања. Лацталису мјесечно предајемо око 50.000 литара млијека. То значи да су сигурност и добробит стоке на нашој фарми неупитне”, истиче с поносом Љубомир.
 
Више од 1.500 фамера сарађује данас с Лацталисом. Поред бриге за сигуран и добар живот на фарми и неповратну помоћ осигурану кроз пројекат, фармерима је стално на располагању могућност позајмица и авансних уплата за млијеко.
 
”За нас фармере је баш велико олакшање и нека врста додатне сигурности то што знамо да нам Лацталис омогућава позајмице, с брзим приступом новцу и партнерским договором о периоду отплате и броју рата. Велико је то олакшање и важан ослонац за мене као фармера с обзиром на бројне обавезе и послове на фарми. Фарма и стока захтијевају стално нека нова улагања, поправке, нову опрему а и моју сталну присутност, пуно рада и преданости како бисмо могли да производимо квалитетно млијеко”, наглашава Љубомир Гајић и додаје да то што су људи из Лацталиса стално на располагању, прате шта се дешава с фармама и фармерима и које су њихове потребе али и прилике је непроцјењиво олакшање.
 
Лацталис БХ осигурава помоћ партнерима и при изради разних пројеката. У претходном периоду је Лацталисов тим припремио пројектну методологију и документацију за четири кооперантске задруге које су потом добиле одобрење за финансирање од УНДП-а за прољетну и јесењу сјетву. Пројектом је осигурана набавка минералног ђубрива, а УНДП сноси чак 75 % трошкова, што је изузетна помоћ фармерима. Вриједност пројеката је око 900.000 КМ.

Повећање количине и квалитета свјежег сировог млијека произведеног у Босни и Херцеговини приоритет је Лацталис БХ стручног тима који чине ветеринари и агрономи, фокусирани на унапређење пословања коопераната мљекаре Инмер.