ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА: ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА “БИТКЕ ЗА БАЊ БРДО” :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА: ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА “БИТКЕ ЗА БАЊ БРДО”


Извор: Семберија инфо/ О. Стјепановић

Током битке на Бањ брду, 21. априла 1993. године, у једном дану су погинула 33 борца, 32 рањено, а 10 заробљено. Предсједник Борачке организације Бијељине Миодраг Стевановић, истакао је да су “припадници тзв. Армије БиХ, тог дана извршили мучки напад на положаје Друге мајевичке бригаде”.

-У славу, част и сјећање на жртву наших сабораца, достојанствено ћемо обиљежити 21. април, јер то је обавеза свих нас”, рекао је Стевановић. Ратни командант Првог батаљона Друге мајевичке пјешадијске бригаде, Владо Грабовичкић-Чича, нагласио је да се “21. априла 1993. године, догодио страшан злочин над српским борцима који су били на својој територији, испред српског села Потраш”.



-Тог дана су у једном дану погинула 33 наша борца, 32 теже и лакше рањено, а 10 заробљено. Ево и 31 година послије тог страшног злочина, један нестали борац још увијек није пронађен, један од наших бораца покушао је да извуче тешко рањеног саборца, али га је непријатељ заробио, одвео до оближњег потока и заклао. Главу му је одсјекао и однио је у Теочак као трофеј. Обезглављено тијело смо пронашли поред потока, а без главе је био још један од наших заробљених, ког сам лично пронашао после два и по мјесеца. Заробљене су тукли и клали, а убили су и тешко рањеног и заробљеног возача хране. Такође, пуцали су и на видно означено санитетско возило, убивши при том возача санитета, а санитетлију су тешко ранили. Један од заробљених бораца, одведен је у приватни затвор у Теочак, тучен је, пребијен и свирепо убијен. Један од сабораца, који је такође био заробљен, а потом размијењен, подлегао је на ВМА у Београду од посљедица пребијања и мучења током заробљеништва”, рекао је Грабовичкић и нагласио да је прије 31 годину почињен стравичан  ратни злочин клањем, одсјецањем глава, убијањем ратних заробљеника, а да још увијек нико није одговорао. Предсједник Завичајног удружења Тузлака Миленко Мићановић, имао је 7 година и шест мјесеци, када је његов отац погинуо.

-Наша обавеза је да не заборављамо наше хероје који су дали своје животе за Републику Српску и нашу слободу. На дан сјећања на наше погинуле 21. априла,  у цркви Светог Марка у селу Потраш биће служен парастос, а потом и на Градском гробљу Пучиле. У “Соколском дому” у Бијељини ће се у 18 часова одржати Академија “Чувајмо сјећање на наше хероје”, а учествоваће дјеца и унуци наших хероја. Позивам грађане да дођу у што већем броју, јер то је један од начина да нашим херојима одамо почаст и покажемо да их не заборављамо”, рекао је Мићановић.