Доктор Милица Ловрић – кризни штаб: Тестирање искључиво на основу индикација :: Semberija INFO ::

 

Доктор Милица Ловрић – кризни штаб: Тестирање искључиво на основу индикација


Тренутно у болничком карантину немамо ниједну особу. Епидемиолошка ситуација на подручју Бијељине је стабилна. Осим четири особе које су позитивне на вирус корона, чекамо резултате још шест узорака, изјавила је Милица Ловрић, директор бијељинске болнице након данашње (недјеља) сједнице Кризног штаба у Бијељини.

 „Тестирање пацијената се искључиво врши на основу индикација које поставља епидемиолог и инфектолог. Не тестирамо оне особе које желе да се тестирају и оне особе које имају изражен страх. Постоје индикације за оне особе које је неопходно тестирати. Због тога молим све грађане за стрпљење, искреност и одговорност. У наредном периоду имаћемо проширен спектар тестирања који почиње од понедјељка на граничним прелазима, што ће утицати и на пооштравање контроле особа које улазе са других, евентуално, заражених подручја. Надам се да ће и то допринијети одржавању стабилне епидемиолошке ситуације“, истакла је докторка Ловрић, нагласивши да у Републици Српској  постоје двије референтне установе које тренутно врше ванредна тестирања, а то је Институт за јавно здравље и Клинички центар Бањалука.

„Ту имамо уско грло и пуно се чека на резултате. Због тога је донесена одлука у Влади РС да се Бијељина и Фоча укључе у посао тестирања.Када се обезбиејде сви услови, тестирања ћемо вршити и у Бијељини. Од грађана се очекује да воде рачуна о личној хигијени и о избјегавању контаката, чиме ће се онемогућити ширење инфекције“, изјавила је докторка Ловрић, изразивши том приликом захвалност медицинским радницима у Бијељини на пожртвованом и преданом раду у оваквим околностима. 

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић каже да је карантин у Рачи почео рад у суботу навече, те да су обезбијеђене медицинске екипе и све друго што подразумијева и епидемиолошки надзор.

„Обезбиједили смо медицинске екипе и за карантин у фискултурној сали О.Ш. „Вук Караџић“, као и епидемиолошки надзор. Сви они који имају било какве сумње, када је у питању њихово здравствено стање, могу се обратити на 055/ 415-250. Добиће све неопходне савјете и информације“, рекоа је доктор Миловановић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић