Скупштина Брчко дистрикта разматрала повећање плаћа у јавном сектору :: Semberija INFO ::

 

Скупштина Брчко дистрикта разматрала повећање плаћа у јавном сектору


Извор: Фена (Х.С.) / БХРТ

Скупштина Брчко дистрикта БиХ на редовној сједници на знање је примила информацију о активностима Владе и Скупштине Брчко дистрикта БиХ и буџетским импликацијама које ће произићи доношењем одлуке о најнижој плати од 900 КМ за 2024. годину у Републици Српској.

Предсједник Скупштине Синиша Милић рекао је да се код доношења коначног рјешења о основици плата у јавном сектору мора водити рачуна о интересима свих грађана Брчко дистрикта, али и о финанцијској одрживости Дистрикта како се не би угрозио постотак од 3,55 посто који Дистрикту припада по основи поврата индиректних пореза, саопштено је из Скупштине Дистрикта.

- Било какво рјешење које буде утврђено и коначно мораће уважити потребу за повећањем плата у јавном сектору, али не у овом износу који би се добио повећањем основице на 900 КМ. Повећање плата треба, али у мјери која ће бити прихватљива за буџет Брчко дистрикта - нагласио је Милић.

Милић је додао да је измјенама и допунама Закона о платама у институцијама Брчко дистрикта финансијска судбина Дистрикта дана у руке ентитетима који кроз утврђивање најниже плате директно утичу на основицу за обрачун плата у јавном сектору у Дистрикту.

Скупштина је на знање примила и иницијативу за увођење нерадне недјеље уз закључак којим се задужује градоначелник Брчко дистрикта БиХ да у сарадњи с Економско-социјалним вијећем Брчко дистрикта БиХ размотри иницијативу и изврши анализу учинака увођења нерадне недјеље те да информацију с утврђеном анализом достави Скупштини Дистрикта у року од 60 дана.

Сједница ће бити настављена данас, с почетком у 10 сати, када ће се на дневном реду наћи преостале четири тачке, стоји у саопштењу.