Потписан споразум са ПЗУ „Спитеx“ Брчко по предмету услуге палијативне његе и хосписа за потребе Брчко дистрикта БиХ за 2024. годину :: Semberija INFO ::

 

Потписан споразум са ПЗУ „Спитеx“ Брчко по предмету услуге палијативне његе и хосписа за потребе Брчко дистрикта БиХ за 2024. годину


У просторијама Вијећнице данас је потписан оквирни споразум између Владе Брчко дистритка Босне и Херцеговине, Одјељење за здравство и остале услуге и приватне здравствене установе „Спитеx“ Брчко по предмету услуге палијативне његе – хосписа за потребе Брчко дистрикта БиХ за 2024. годину. 

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др. Зијад Нишић подсјетио је да је ова иницијатива предложена прије неколико година од стране скупштинских заступника Уроша Војновића и Халила Љуце.


 
Казао је да је могуће збринути десет пацијената у сваком тренутку те да су  обезбијеђени сви стандарди лијечања. Нагласио је да је ријеч о кратким хоспитализацијама те да предвиђа и кућне посјете за пацијенте који су у тој потреби.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге Асмир Мујановић навео је да је за ове намјене издвојено 200.000,00 КМ.

„На овај начин Брчко дистрикт БиХ се показује као заједница која посвећује пажњу овим лицима, као и њиховим породицама. Заиста се надам да ће ово бити добар почетак и да ћемо са нашим партнером наставити успјешну сарадњу“, казао је Мујановић.

 „Свједоци смо да се број обољелих од малигних обољења из године у годину драстично повећава те да је палијативна њега и хоспис нужно потребна здравствена услуга како би се пацијентима који су у стању терминалне фазе болести под јаким боловима, наглим губитком тјелесне тежине и немогућности обављања основних људских потреба указала помоћ и стручно здравствено збрињавање са уклањањем симптома, а све под контролом и надзором стручног медицинског кадра и љекара специјалиста који су едуковани за пружање ове здравствене услуге“, казао Данијел Пендић испред  ПЗУ „Спитеx“ Брчко захваливши се Влади Брчко дистрикта БиХ на спровођењу процедура како би грађани Дистрикта имали услугу коју имају становници развијених европских земаља.