ДР СЛАЂАНА МИЈАТОВИЋ ЈОВАНОВИЋ: Отворена Гинеколошка амбуланта у Лопарама :: Semberija INFO ::

 

ДР СЛАЂАНА МИЈАТОВИЋ ЈОВАНОВИЋ: Отворена Гинеколошка амбуланта у Лопарама


У оквиру Дома здравља Лопаре, од првог дана 2023. године почела је са радом гинеколошка амбуланта. То је први пут у историји постојања ове здравствене институције да се на овај начин организује заштита репродуктивног здравља жена. Докторка лопарског Дома здравља, Слађана Мијатовић Јовановић током ове године је завршила специјализацију из области гинекологије и акушерства на УКЦ Републике Српске у Бањалуци, чиме је ријешен најважнији дио овог пројекта у Лопарама.

До сада се о репродуктивном здрављу жена овог подмајевичког краја бринула др Весна Лукић која је два пута мјесечно долазила из Бијељине. Од првог јануара др Мијатовић Јовановић, која у Дому здравља Лопаре ради као породични љекар, у зависности од потребе ће један, два или три дана седмично радити у гинеколошкој амбуланти. 

- Током студија медицине и касније праксе породичног љекара нисам размишљала о гинекологији као области коју бих детаљније изучавала. Међутим, у периоду када се отворило питање моје специјализације сестра ми је била трудна па сам ишла са њом на контроле да јој буде лакше. Кроз све то ми је и гинекологија постала некако милија. Ево, данас сам гинеколог и могу рећи да се нисам покајала“, рекла је за „Семберске новине“ др Мијатовић Јовановић.

Већ 13 година ради у Дому здравља Лопаре. Има ријечи хвале за људе овога краја, са осмјехом примјећујући да немају обичај заказивати термине код љекара.
- У потпуности их разумијем. Нашем Дому здравља гравитира велики број села одакле нема организованог превоза а велики број људи нема ни ауто па када успију да се превезу до центра Лопара тада нам и дођу. Морам истаћи да, као и у другим срединама ни овдје не постоји навика превентивних прегледа. У наредном периоду ћемо се трудит да, код дјевојака и жена промовишемо ову праксу као насушну потребу.  Сваки пут када на преглед дође пацијент у узнапредовалој фази болести мене и као човјека и као љекара погоди та његова пасивност и небрига за властито здравље. Посјета гинекологу једном годишње треба постати сасвим нормална појава у животу сваке жене“, каже докторица Слађана.

Гинеколошка амбуланта је опремљена потребном опремом за квалитетну и прецизну дијагностику. Купљен је ултразвучни апарат са припадајућим сондама као и ЦТГ апарат који служи за снимање откуцаја срца бебе. Овај апарат раније није постојао у Дому здравља Лопаре. Захваљујући знању и потребној опреми у гинеколошкој амбулатни у Лопарама се од првог јануара може стручно пратити процес трудноће све до порода.

Медицина као животни пут

Др Слађана Мијатовић Јовановић завршила је основну школу у Прибоју, средњу медицинску у Бијељини, а Медицински факултет у Бањалуци. Специјализација из области гинекологије и акушерства је трајала четири године. У том периоду др Слађана је два пута постала мајка.

Велика помоћ становништву

- Дом здравља Лопаре непрестано расте и развија се. Ове године смо, између осталог, добили првог гинеколога и завршили сву потребну документацију са Министарством здравља и Фондом здравствене заштите РС да од првог јануара 2023. године почне са радом гинеколошка амбуланта у оквиру нашег Дома здравља. Велики је то корак на путу заштите здравља локалног становништва јер ће на једном мјесту имати сталну стручну подршку и помоћ“, рекао је др Желимир Нешковић, донедавни директор Дома здравља Лопаре.


Семберске новине - Семберија инфо