ПРВОГ ДАНА ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ КОД МАНАСТИРА РОЖАЊ НАЛОЖЕН БАДЊАК :: Semberija INFO ::

 

ПРВОГ ДАНА ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ КОД МАНАСТИРА РОЖАЊ НАЛОЖЕН БАДЊАК


Испред Манастирског храма у Рожњу, који је посвећен Светом пророку Јеремији, данас првог дана Нове године, је наложен Бадњак. Протојереј-ставрофор Зоран Илић, парох прибојски није крио задовољство одзивом вјерника овом догађају, те је изразио наду да ће он постати традиционалан. Начелник општине Лопаре Радо Савић је уручио свештенику Илићу икону мученика из села Придворица код Гацка, дар за рожањску светињу који је послат из Херцеговине. Придворица је једно од најстрадалнијих мјеста Срба у Херцеговини у којем су усташе 1942. године побиле све становнике, њих 186, с тим да се не зна колико је било тек рођене, а некрштене дјеце, па се сматра да је жртава било и више од 200, те на тај начин дијели судбину Рожња. Начелник Савић је рекао да Рожањ није на територији општине Лопаре, али је у срцу сваког Мајевичанина и Лопарчанина.

-Ово је још један дан у години када се окупљају Рожњци и сви остали који воле ово мјесто и ову светињу, обновом манастира надамо се и повратку живота у ово пусто мајевичко село“, навео је Савић. Он је нагласио да је доста урађено на уређењу манастира у Рожњу, његовог конака, гдје су радови при крају, и приступног пута. Посланик у Народној скупштини Републике Српске Желимир Нешковић је рекао да је икона, коју је начелник Савић даровао, стигла од Вукоте Говедарице, који је такође посланик у Народној скупштини.

-Вукота је учествовао на донаторској вечери за наставак обнове и изградње манастира и манастирског конака у Рожњу, која је одржана у Лопарама и том приликом му је уручена икона Рожањских мученика. Он је тада рекао да сличан примјер страдања Срба постоји у околини Гацка, тачније у Придворици“, навео је Нешковић. Он је додао да су иконе и трагедије спојиле два стадалничка српска села Придворицу и Рожањ у којем је само у једној кући током Другог свјетског рата од стране усташа спаљено 87 одраслих особа и дјеце. Током протеклог рата страдало је 18 мјештана,а све куће и објекти у селу су потпуно уништени.

Рожањ се до распада Југославије налазио у саставу општине Зворник. Нaкон потписивања Дејтонкског мировног споразума село је припало општини Сапна у Федерацији БиХ.