ДОКУМЕНТИ О СТО ГОДИНА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“ ЛОПАРЕ ЗАПИСАНИ У ШКОЛСКИ ЉЕТОПИС :: Semberija INFO ::

 

ДОКУМЕНТИ О СТО ГОДИНА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА“ ЛОПАРЕ ЗАПИСАНИ У ШКОЛСКИ ЉЕТОПИС


Јеврејин Кузман Лаус поклонио зграду за прву школу
 
Често имамо прилику чути када се каже да не знамо цијенити оно што имамо. А, често нисмо ни свјесни шта имамо. Нажалост. Тако сам и ја, пишући школски љетопис дошао у посјед документа који потврђује да се школство у Лопарама институционално одвија већ стотину година! О томе у Лопарама нико, нити говори нити памти“,  рекао је на почетку разговора за „Семберија инфо“ Драган Лукић, директор Основне школе „Свети Сава“ Лопаре.


 
Образовни систем на подручју Лопара датира из школске 1921/22. године. Тада је у срезу Прибој, у насељу Лопаре, почела са радом четворогодишња основна школа. Школа је примила своје прве ђаке у згради која је и данас у Лопарама позната као „Стара школа“, а која се налази у склопу храма Покрова Пресвете Богородице у центру Лопара. Зграду је тадашњој црквеној општини поклонио Кузман Лаус, Јевреј поријеклом из Аустрије. Услов под којим је Лаус поклонио зграду био је само један - да се у згради отвори школа.

Први учитељи су били брачни пар Тихомир и Марица Јовановић. Наслиједили су их Стојан Кораксић и Радивоје Лолић, па потом неки нови, све до данашњих дана. Школа је до 1959. године била четворогодишња школа, а до тада су дјеца из Лопара у више разреде основне школе морали путовати или у Корај или у Теочак, гдје су биле најближе „осмољетке“.



- Крајем 1950-тих година на локалитету данашње Основне школе „Свети Сава“, у Лопарама изграђен је, за то вријеме, услован школски објекат. Међутим, како су Лопаре расле, како се повећавао број људи који је овдје живио, 1971/72. школске године су први ђаци сјели у клупе у школској згради у којој и данас подучавамо. Тако да ћемо ове године обиљежити два јубилеја: вијек школства у Лопарама и 50 година изградње школског објекта ОШ „Свети Сава“ у којем ове године наставу похађа више од трећине свих основаца са подручја општине Лопаре“, поносно је рекао за „Семберија инфо“ директор Лукић и најавио пројекат обнове електричних инсталација у школи које нису обнављане од изградње школске зграде. Пројекат ће бити упућен према Министарству просвјете и културе у Влади РС.

Поред централне школе, ОШ „Свети Сава“ има шест подручних одјељења: Тобут, Вукосавци, Мачковац, Јабланица, Пипери и Брусница. Директора школе радује стабилан тренд уписа првачића у ову школу. Тај показатељ говори о онима који остају живјети, радити и подизати породице на Мајевици.



- Ја сам заљубљеник у Мајевицу. Као планинар сам био на многим планинама, али планине као што је Мајевица, нема. Свако ко дође на Мајевицу не може отићи, а да је не заволи. Колико је до географије и природе, толико је и до њених људи. Ја сам увјерен да Лопаре имају свијетлу будућност, а ова школа је гарант да ће наша дјеца имати квалитетно образовање. Ми се дичимо многим нашим ученицима који су направили велике и успјешне каријере али ћу за ову прилику издвојити само двојицу. Професор др Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини и професор др Митар Новаковић, некадашњи ректор Универзитета у Источном Сарајеву, су прве кораке свог научног пута направили, управо, у Лопарама. Надам се да се ови млађи који ће надмашти и њих двојицу неће љутити што их овај пут нећу поменути“, истакао је, са осмјехом, за ,,Семберија инфо’’ директор Драган Лукић.


​Семберске новине - Семберија инфо