БОРЦИ НАЈЗАСЛУЖНИЈИ ЗА ОДБРАНУ СРПСКЕ: У Угљевику обиљежен Дан бораца Републике Српске :: Semberija INFO ::

 

БОРЦИ НАЈЗАСЛУЖНИЈИ ЗА ОДБРАНУ СРПСКЕ: У Угљевику обиљежен Дан бораца Републике Српске


Полагањем вијенца на централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Угљевику данас је обиљежен Дан бораца Републике Српске.
 
Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић честитао је Дан бораца свим припадницима Војске Републике Српске и подсјетио да су управо они најзаслужнији за њену одбрану.
 
"До сада је много тога урађено на подручју општине Угљевик за породице погинулих бораца, као и ратних војних инвалида", рекао је Маринковић новинарима.
 
Начелник Угљевика Василије Перић захвалио је борцима за допринос у одбрани Републике Српске и српског народа на овим просторима.
 
Перић је подсјетио да се данас обиљежава и 219 година од подизања Првог српског устанка, те да, како је рекао, историја учи да је борба српског народа за слободу континуирана.
 
"У протеклом вијеку Срби су прошли велику голготу за слободу, а стварање Републике Српске је оно лијепо што се десило српском народу, управо за њену одбрану најзаслужнији су борци Војске Српске", рекао је Перић.
 
Он је оцијенио добрим однос локалне власти и Борачке организације који је допринио да се успјешно рјешавају питања која се тичу борачке популације у овој подмајевичкој општини.
 
"У протеклом периоду ријешили смо питања стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и инвалида рата. Наша дужност и обавеза је да изразимо захвалност и поштовање свима који су дали велики допринос у одбрани Српске, али и да учинимо све како би српски народ у наредном периоду живио на овим просторима у миру и слободи", закључио је Перић.


 
Вијенце су положили чланови предсједништва угљевичке Борачке организације, заједно са начелником Угљевика Василијем Перићем. Након полагања вијенца Перић организовао је пријем за представнике Борачке организације.
 
Током одбрамбено-отаџбинског рата са подручја општине Угљевик погинуо је 301 борац, а 648 их је рањено.
 
Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата ВРС је бројала 210.000 мобилисаних бораца.
 
У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.