Угљевик угостио најбоље хармоникаше на планети: Отворен 16. Међународни фестивал "Дани хармонике" :: Semberija INFO ::

 

Угљевик угостио најбоље хармоникаше на планети: Отворен 16. Међународни фестивал "Дани хармонике"


Мали, али за хармонику велики Угљевик, отворио је вечерас врата 16. Међународном фестивалу "Дани хармонике" који се налази на планетарној музичкој мапи на једном од најважнијих мјеста.

Ову велику светковину, музици и хармоници у част, отворио је Василије Перић, начелник општине Угљевик, иначе један од најзаслужнијих што је она установљена, што се одржала и што је стекла славу на свим меридијанима.



Отварајући фестивалске дане Перић је поручио да је захваљујући овом фестивалу име Угљевика уцртано на културној мапи Европе те да се оно разноси на све четири стране свијета.

-Најзаслужнији што је Угљевик  препознатљив по фестивалу хармонике су умјетници и њихови ученици који су свих протеклих година учествовали на овом смотри хармонике-рекао је Перић.

Као дугогодишњи домаћин фестивала, Перић је истакао да је поносан на Музичку школу “Корнелије Станковић” и њене педагоге који су организатори “Дана хармонике”.

-Они нису само амбасадори куллтуре на свим меридијанима земаљске кугле него су и педагошки и умјетнички и музички ауторитети у цијелом свијету и они су овјенчани великим бројем свјетских награда-рекао је Перић и захвалио свима који су у протеклој години били организатори Свјетског купа хармонике и омогућили да Угљевик буде заједно са Бијељином домаћин ове престижне свјетске манифестације.

Организатор фестивала професор хармонике Славиша Перић рекао је да овогодишњи фестивал окупља 150 такмичара у категорији солиста који долазе из 15 земаља.

-Ово је један  од најпрестижнијих фестивала у свијету. Фестивал окупља најквалитетније такмичаре. Чланови жирија су управо најеминентнији педагози који долазе са реномираних музичких академија-рекао је Перић.

Предсједник Свјетске асоцијације хармоникаша Мирко Патарини рекао је да се у Угљевику осјећа као код своје куће и подсјетио да је неколико пута и свирао на фестивалу “Дани хармонике”.

Патарини је најавио предстојећих фестивалских дана добро уживање, спајање музике и културе за које је рекао да је то најбољи начин да се људи повезују.

-Овдје су сви пријатељски расположени и јако сам захвалан Славиши Перићу као и начелнику Василију Перићу јер је фестивал увијек предивно организован а то је оно што указује повјерење овдашњих људи који чине власт, јер они сматрају да фестивал хармонике није само морање него прије свега вјера у значај умјетности-рекао је Патарини.

Један од најпризнатијих свјетских извођача академске хармонике у свијету Јуриј Шишкин из Русије рекао је да више од деценије посматра развој фестивала “Дани хармонике”.

-Снови се остварују, али снови и машта нису довољни него је потребно много радити а у организацији овог фестивала су људи који имају циљеве и правилно раде да снови постају стварност-рекао је Шишкин.

Он је честитао организаторима “Дана хармонике” јер су достигли висок ниво и репутацију у свијету.

Секретар амбасаде Руске Федерације у БиХ Игор Гладков поздравио је све учеснике фестивала и изразио задовољство што на овој смотри хармонике учествују хармоникаши из Русије а то је према његовим ријечима доказ да су јаке и културне везе између Русије и Републике Српске.