СЛАВЕНКО РИСТИЋ: ИГРАЧ ЗА ВЕЛИКЕ УТАКМИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

СЛАВЕНКО РИСТИЋ: ИГРАЧ ЗА ВЕЛИКЕ УТАКМИЦЕ


Foto
Са својим знањем, менаџерским способностима и капиталом, Славенко Ристић могао је добро да живи било гдје у свијету. Као родољуб и човјек који воли своју земљу и свој народ, одабрао је да се врати у Семберију, која га је отхранила, и Бијељину, град у коме је одрастао. У Братунцу је направио економско чудо: обновио је и развио Технички ремонт Братунац, предузеће које представља садашњост и будућност намјенске индустрије Републике Српске. Исто је урадио и у Бијељини, гдје је од Елвака, предузећа у стечају, створио респектабилну, извозно оријентисану фирму. „Можете ме назвати како хоћете, родољубом или идеалистом, али за мене су највећи капитал наши људи, којима треба вјеровати и у које вриједи улагати. И нема веће среће и успјеха од тога да вратите осмијех на лица наших људи, који у својој земљи могу да живе од свог рада“, каже Славенко Ристић, оснивач Републичке странке Српске и кандидат на листи СНСД-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске у интервјуу за „Семберске новине“.


 
Господине Ристићу, зашто сте одлучили да се политички ангажујете?

Није то била ни једноставна, ни лагана одлука. Остварен сам и породичан човјек, који од политике не очекује, нити тражи било какву корист. Али, вјерујем да са својим везама и контактима са важним људима широм свијета, а имам их и у Европском парламенту и у кабинету предсједника Путина, могу да будем користан и у политичком и у привредном животу Семберије и Републике Српске. С друге стране, времена су тешка и несигурна, а геополитичка слика свијета мијења се сваког дана пред нашим очима. Рат између Русије и Украјине већ је направио велику невољу оним западним силама које су га изазвале, али ни нама Србима свакако није донио ништа добро. Непријатељи Републике Српске, видимо то сваки дан, покушавају да тај рат искористе како би нам нанијели што више политичке штете и запријетили нашем опстанку и будућности на овим просторима. У таквој ситуацији, није вријеме за политичку пасивност. Напротив, вријеме је за ангажман и посвећеност очувању и политичком и економском јачању Републике Српске. Сматрам то задатком моје генерације – да наставимо мисију бораца Одбрамбено – отаџбинског рата и да се политичким средствима и јачањем наше економије изборимо за политичка права и слободе српског народа и Републике Српске.



На кандидатској сте листи СНСД-а за посланике у Народној скупштини Републике Српске. Зашто?

Извињавам се што ћу на питање одговорити контрапитањем, али постоји ли озбиљан развојни пројекат у Семберији и Бијељини, а да у њему на различите начине нису учествовали и Милорад Додик, и Жељка Цвијановић, и Влада Републике Српске?! Осим тога, није вријеме за било какве револуције или расипање гласова. Увјерен сам да је вријеме за више слоге и јединства, за окупљање око идеје јачања Републике Српске, њених институција, њених братских веза са Србијом и њеног међународног положаја. Не желим никога да увриједим, нити да прозивам, али у претходним годинама политички противници СНСД-а, поготово људи из градске управе овдје у Бијељини, нису нас увјерили да су играчи за велике утакмице, које овдје тек предстоје. Ово су веома важни избори за опстанак и будућност српског народа. Биће то избор између нас, који хоћемо да живимо у слободној и привредно снажнијој Републици Српској, и оних који би да нас увуку у унитарну БиХ. Знам да грађани неће погријешити и да ће изабрати најбоље од нас.

Шта чини основу Вашег програма?

Парадоксално је, али је тачно – у овим кризним временима, када цијелом свијету недостаје и хране и енергије, Семберија и Бијељина имају огроман привредни потенцијал и  развојне шансе. Ако их искористимо на прави начин, имамо могућност да постанемо привредни и туристички центар не само Републике Српске него и цијелог региона Западног Балкана. Изградња ауто – путева према Београду и Бањалуци за нас је од историјског значаја и ми завршетак тих пројеката морамо максимално убрзати и дочекати спремни. У Бијељини треба отворити слободну зону, омогућити домаћим и страним привредницима царинске и пореске олакшице да у слободној зони отворе своје фирме и представништва и запослити на стотине младих људи, који овдје могу да имају европска примања. Захваљујући развијеној мрежи ауто – путева, у Србији је већ отворено 15 слободних зона, са преко 200 компанија које ту послују, запошљавају близу 40 хиљада људи и остварују годишње приходе од преко пет милијарди евра. Ми то желимо овдје, у Семберији и Бијељини, да људи одавде не одлазе, него да се овдје враћају и овдје користе своје знање, способности и свој капитал.



Говорите више као привредник, него као политичар?

Увјерен сам да је добра политика само она политика која грађанима помаже да живе боље. Зато сам и ушао у ову причу, са младим људима направио Републичку странку Српске. Да видимо како овдје можемо да искористимо геотермалне воде као извор енергије, да инвестирамо у Бању Дворови и од ње направимо најбољу бању и спа центар у овом дијелу Европе, да искористимо ријеке Саву и Дрину за развој нових туристичких капацитета, да у наредне четири године, заједно с Владом Републике Српске, изградимо зграду позоришта и спортску дворану које годинама недостају Бијељини. Да осмислимо како да искористимо огроман простор касарне у центру града и ту направимо станове за младе брачне парове. То су најбоље политике за овај народ.

Како помоћи пољопривредницима који се ове године суочавају са бројним проблемима?

У свим развијеним европским државама привилегија је бавити се пољопривредом, чак и ако имате посао у градовима. И код нас треба да буде тако јер ће у наредним годинама производња хране имати огроман значај за све нас. Зато стратешки планови за развој пољопривреде треба да буду врхунски приоритет Републике Српске. Треба повећати улагања и подстицаје за производњу, системе за наводњавање и за младе људе који желе да остану на својој земљи. На сваки проблем држава хитно треба да реагује. Ове године осим суше, појавио се и проблем складиштења пшенице. Ми у „Елваку“ већ сада разговарамо с Владом о производњи мини – силоса по прихватљивим цијенама за пољопривреднике. Радимо и на томе да побољшамо квалитет земљишта у појединим дијеловима Семберије. Поздрављамо споразум између предсједника Додика и Орбана и подршку нашим пољопривредницима и малим и средњим предузећима. То су праве акције и треба да их буде што више, како бисмо створили услове да овдје може добро да се живи од пољопривреде, да више производимо и више извозимо.

Шта бисте поручили грађанима уочи избора?

Да изаберу оне који неће причати, већ радити на томе да Семберија постане европски развијена регија, а Бијељина модеран привредни, туристички, културни и спортски центар Семберије и Републике Српске. И оне који су свјесни да ова генерација има обавезу да сачува и економски ојача Републику Српску, као најсветију тековину Одбрамбено – отаџбинског рата. Ово је наше вријеме и наша борба за Републику Српску, у којој ће они који су је створили и одбранили имати посебно поштовање и мјесто у нашем друштву.