Славенко Ристић: Дуалним образовањем, стипендијама и већим платама стимулисати запошљавање младих :: Semberija INFO ::

 

Славенко Ристић: Дуалним образовањем, стипендијама и већим платама стимулисати запошљавање младих


„Република Српска се суочава са озбиљним проблемом недостатка квалификоване и стручне радне снаге у привреди. Ово је озбиљан проблем, који захтијева ангажман свих институција Републике Српске, као и послодаваца“, изјавио је Славенко Ристић, кандидат на листи СНСД-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Ристић је рекао да ових дана разговара с неким од водећих привредника Бијељине и Семберије о могућим рјешењима овог и других проблема с којима се суочава домаћа привреда.

„У тим разговорима залажем се за смањење оптерећења државе према привредницима и за повећање плата радницима, као стимуланс за запошљавање у реалном сектору. Увјерен сам да држава, у сарадњи с привредницима и у складу са потребама тржишта, треба да уведе обавезно дуално образовање у средњим школама и на факултетима, с циљем да млади стручњаци, образовани кроз практичну наставу, одмах по завршетку школовања добију посао у својој струци“, нагласио је Ристић.

Он је поручио да образовни систем треба да буде прилагођен потребама тржишта.

„Република Српска нема луксуз да има мањак стручне радне снаге која може да одговори на захтјеве домаћих и страних инвеститора. У ову причу свакако треба да се укључе успјешна предузећа која би се, у сарадњи са Владом Републике Српске, укључила у акције стипендирања ученика и финансирања дуалног образовања“, закључио је Ристић.