ПДП: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ :: Semberija INFO ::

 

ПДП: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ


Најава посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске и позивање на витални ентитетски интерес, јер је одбио агреман новог њемачког амбасадора у БиХ је врло штетан потез, класична самовоља, беспотребно и политички сулудо понашање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

У овако тешким временима по економије, стварање непријатељстава са земљом са којом имамо највећу спољнотрговинску размјену је погрешан и крајње штетан потез и за народ и за економију Републике Српске. Мора се у обзир узети чињеница да са Њемачком Република Српска и БиХ имају трговинску размјену преко 4,7 милијарди КМ у којој предузећа из Републике Српске, и то она која се баве производном дјелатношћу и запошљаају десетине хиљада људи, значајно учествују. Погоршањем односа са њемачком као најјачом земљом ЕУ посљедично може значити изолацију, нове економске баријере, додатно сиромашење народа, са несагледивим посљедицама по приходе и буџет свих нивоа власти. Може утицати на радна мјеста, исплату плата и пензија и додатно угрозити ионако крхку економију.

Када прича о Њемачкој било би коретно од Додика да обавијести јавност колико се десетина а можда и стотина хиљада грађана Републике Српске иселило у њу  за 16 година његове власти. Иако је дао милионе на представништво Републике Српске у Њемачкој ми чак ни тај тако баналан  податак немамо. За 16 година његове власти уз имовину његових тајкуна једино су расли редови граћана за  радну визу пред  амбасадом Њемачке. Могао би Додик и да се распита, код својих кадрова у Централној банци БиХ и колико нам дијаспора пошаље годишње из Њемачке, а мјери се у милијардама.

Ово лош покушај предизборног трика и новог поигравања емоцијама народа, јер је режим постао безидејан након што су им се истрошиле друге квазипатриотске приче. Корумпирани и неспособни режим спреман је да жртвује и какву-такву стабилност, уведе нас у још тежу економску кризу, само за који глас више. Ово су очајнички потези, али им се неће исплатити: наш народ жели мир, стабилност и да добро живи. Једино што стварно смета Додику код Њемачке је то што су препознали да је корумпиран и да евидентно злоупотребљава позицију. И зато јасно поручујемо да проблем Републике Српске није амбасадор Њемачке већ онај који нам је младост отјерао у Њемачку. Другог октобра СНСД неће у Њемачку, већ на депонију промашених политика:  још само 26 дана. Вријеме је да ретроградне режимске политике на дужи период оду у политичку хладовину да би ова земља коначно продисала.

Бања Лука, 6.9.2022.године