ЛУКИЋ: ПОМОЋ ГРАЂАНИМА МОРА ПОСТАТИ РЕДОВНА И ПЛАНСКА АКТИВНОСТ :: Semberija INFO ::

 

ЛУКИЋ: ПОМОЋ ГРАЂАНИМА МОРА ПОСТАТИ РЕДОВНА И ПЛАНСКА АКТИВНОСТ


Кандидат ДНС-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске др Цвијетин Лукић огласио се саопштењем о добробитима и манама једнократне помоћи грађанима у Републици Српској, које преносимо у цијелости:

„Свака помоћ грађанима је хумана и добродошла, па је тако похвална активност Владе Српске којом даје једнократну помоћ становништву. Нажалост, свако добро има и своју лошу страну па се код оваквог вида помоћи јавља једно велико „али“. Буџет је, наиме, буџет свих грађана па су, они, тако, стварни власници средстава на својим рачунима, иако, чини се, популистичка политика владајуће већине у БиХ и Републици Српској има за циљ да убиједи грађане да су средства која им се дају у власништву политичке елите.

У времену инфлације, којем данас свједочимо, помоћ грађанима не смије бити једнократна и сведена на период од избора до избора, већ редовна, планска и одржива економска активност на мјесечном нивоу. Стога се долази до закључкак да се грађанима додјељују средства која им, по свему судећи, у потпуности и припадају.

Власт нуди и позитивне примјере, а један од њих је и обећање актуелног члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће свака породица која има четворо или више дјеце или вишечлана породица са једним незапосленим родитељем добити примања од 750 КМ на мјесечном нивоу. Ова мјера је добра, али могла би се протумачити као популистичка уколико обећање не буде испуњено или ако се појединцима из власти за спровођење те мјере буду додјељивале посебне заслуге, и ако би се непрестано кроз медије истицало коме грађани треба да су захвални за тај вид помоћи“, каже др Цвијетин Лукић, кандидат ДНС-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Без обзира на то ко је данас, а ко сутра на власти, Срби, уколико желе да сачувају имиџ озбиљног народа, треба да сједну за сто и договоре дугорочне мјере. Као одговорни и истински заинтересовани за будућност наше државе, треба да се договоримо о фундаменталним принципима и циљевима које желимо остварити, обухватајући демофграфску, економску, здравствену, еколошку, борачку и све друге политике. Грађани би, у том случају, морали бити упознати са свим кључним одредницама ових принципа, да би у сваком тренутку могли да прате напредак или стагнацију датог процеса. Сваки грађанин има право да зна ко је одговоран за рад или нерад – па, уколико се ради, то треба наградити, а уколико не – одговорне санкционисати, а то би требало да постане дио законске и подзаконске регулативе, што досада није био случај“, наводи Лукић.

„Баш зато што ово питање није законом регулисано, данас свако може да буде политичар, да у скупштинским фотељама ћути и уредно прима плату за свој нерад, иако га је народ бирао због његових обећања о бољем животу. Зато се, народе мој, чувај великих обећања оних које послије избора готово да више и не видиш! Не бирај власт према ситном интересу који се нуди тренутно, већ бирај према томе ко ти неће окренути леђа ниједног дана у години и ко ће се одговорно борити за боље сутра својих грађана.

Има и оних, одговорно тврдим, за које данас вриједи гласати, стога на изборе треба да изађе свако коме је стало до будућности своје породице и свога народа. Искористите право гласа, не правдајући се никоме за свој избор, јер глас је једино о чему вас је власт питала током четири године мандата. Имате право да одговорите својом вољом“, поручује Лукић.