ПРЕДСЈЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС И ПРЕДСЈЕДНИК ДЕМОКРАТСКОГ САВЕЗА (ДЕМОС) НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ: Из сваког изазова Република Српска излази јача! :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСЈЕДНИК НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС И ПРЕДСЈЕДНИК ДЕМОКРАТСКОГ САВЕЗА (ДЕМОС) НЕДЕЉКО ЧУБРИЛОВИЋ: Из сваког изазова Република Српска излази јача!


Вјерујем да ће се након ових избора искристалисати нека питања, да ће бити лакше доносити јасније и прецизније одговоре и ја се надам да је даљи пут Републике Српске, пут стабилности, сигурности и просперитета, истиче Чубриловић у разговору за ,,Семберија инфо”.


 
У свјетлу економске и енергетске кризе, али и учесталих притисака на Републику Српску у посљедње вријеме, како оцјењујете тренутну политичку и економску ситуацију у Српској?
- С обзиром на окружење и глобална кретања, можемо рећи да Република Српска има и политичку и економску стабилност у ова, заиста, тешка времена. Одољели смо свим искушењима и  као народ, као грађани, али, прије свега, руководство Републике Српске, Влада и Народна скупштина, који су знали да у одређеним тренуцима заузму ставове који су најпримјеренији у том тренутку и који највише одговарају Републици Српској. Вјерујем да ће се након ових избора искристалисати нека питања, да ће бити лакше доносити јасније и прецизније одговоре и ја се надам да је даљи пут Републике Српске, пут стабилности, сигурности и просперитета.
 
Очекујете ли наставак притисака на институције РС који трају већ дуже вријеме?
- Притисци ће сигуро бити и даље присутни, а да ли ће бити појачани или ће имати слабији интезитет, то зависи од нашег јединства унутар Републике Српске и, управо, зато прижељкујем што већи степен јединства и што више сагласности око већине питања, па и у оквиру БиХ. Мислим да нам је то пут којим треба да настојимо да идемо и да је то пут будућности.
 
На који начин побољшати привредни амбијент, услове рада и стандард грађана и да ли Народна скупштина РС чини све да законодавни оквир буде темељ за развој друштва у том смјеру?
- Народна скупштина је одговорила на сва задата питања и обрадила је све теме које су дошле у скупштинску процедуру. Не учествује директно у креирању саме политичке нити у РС и БиХ, али је спремна да понуди одговоре и да подржи свако питање које ће значити просперитет грађана Републике Српске, па и БиХ.

Када говоримо о раду парламента у протекле четири године, како бисте оцијенили рад овог скупштинског сазива?
 


- Народна скупштина РС нема некога са ким би могла да се пореди унутар БиХ, јер је радила више од свих заједно и квантитавнио и квалитативно, тако да немамо партнера са којим би се поредили, али је чињеница да немамо заосталих тема, да немамо необрађених тачака, да смо имали највише засједања, десетине законских рјешења, скупштинских одлука. Све то говори о томе да је активност Скупштине, заиста, била на високом нивоу. Већ у неколико сазива Народна скупштина РС је најефикаснији парламент, не само у БиХ, него би се могло рећи и у окружењу.

 
Посланици су често наметали теме које нису биле везане ни за дневни ред засједања, а ни за животна питања грађана, њихов стандард или за политичко дјеловање у Српској и БиХ. Није ли у том смислу изгубљено доста времена?
- Поједини посланици јесу излазили из задатих тема, али Пословник, нажалост, то дозвољава. Посланик има право да га користи на начин како мисли да је то најбоље, а ми смо из руководства, наравно, били толерантни према таквим ставовима.Нисмо имали ситуација када прекидамо и не завршавамо сједнице, битно је да је све завршено у оквирима Пословника.
 
Колико је битно стално радити на развоју демократије у парламенту, његовању духа толеранције и на томе да сви посланици буду једнаки у својим правима, али и обавезама?
- Пословник се поштује у потпуности, а то значи једнак третман у Народној скупштини и према позицији и према опозицији, али морам Вам рећи да се посланици, на састанцима скупштинских органа, понашају сасвим другачије, вјероватно што тада нису укључене телевизијске камере.

Народна скупштина РС у овом мандату је отворила пут за враћање републичких надлежности. Када се оквирно може очекивати да тај процес буде окончан?
- Ми смо били свјесни чињенице да тај процес не може бити завршен за мјесец дана или у једном сазиву, али је важно да се отвори процес повратка надлежности РС. Важно је да се ми нисмо одрекли тих надлежности, а већина тога је наметнуто од стране Високог представника на неуставан и незаконит начин. Мислим да је то што је покренула Народна скупштина, важно за историју, за постојање РС. Надлежности није могуће вратити за један дан или годину, али то је присутно као тема о којој ће сви у БиХ морати да размишљају.
 
Високи представник је недавно наметнуо измјене Изборног закона БиХ. Како оцјењујете те измјене, посебно у оном дијелу које се односе на нову димензију овлаштења које сада има Централна изборна комисија?
- И то је још једно од питања које никоме у БиХ не иде у прилог, а БиХ тежи да буде демократско друштво. Наметати и давати овлаштења једној комисији изнад закона и Устава, мислим да је нонсенс и да то нигдје у свијету не постоји. Какве ће бити посљедице таквих одлука видјећемо непосредно након ових избора, али не вјерујем да ће то донијети добро било коме. Ништа што су Високи представник и ОХР до сада урадили није донијело просперитет грађанима. Крајње је вријеме да одговорност за будућност и функционисање БиХ постане искључиво право и надлежност народа у БиХ и њихових политичких представника, без страног уплитања, јер рјешења постигнута договором су и проводива, а наметнута рјешења ријетко се могу реализовати.
 
Како бисте оцијенили  атмосферу у којој дочекујемо Опште изборе у БиХ?
- Оно што је карактеристично за ову предизборну кампању јесте дубока подијељеност унутар народа, унутар политичких странака, унутар инсутиција међународне заједнице. Свуда постоје симпатије према једним или према другима и другачије виђење будућности БиХ. Мислим да то није добро, прије свега за Републику Српску. Ја желим што већи степен јединства унутар политичке сцене РС и надам се да ће то бити изражено кроз двотрећинску већину у Народној скупштини кроз слиједећи сазив. То даје велике изгледе да Српска може реализовати своје ставове унутар БиХ, а ти ставови нису ништа више од онога што нам је Дејтон давно дао.
 
Када је ријеч о политичкој опцији коју предводите, да ли је ДЕМОС спреман ушао у ову изборну трку и каква су Ваша очекивања?
- Ми смо на претходним локалним изборима показали да смо озбиљан политички фактор унутар Републике Српске. Очекујем да након ових избора, то исто будемо и на нивоу БиХ. Имамо добру структуру широм Српске, имамо равномјерност заступљености нашег чланства на цијелом простору, дакле, не фаворизујемо ни једну изборну јединицу, нити имамо потребе за тим. Имамо људе који су доказани у својим професионалним пословима, кроз свој рад и одговорност, а и у политици. Стога сам сигуран да Демос има будућност и на предстојећим изборима очекујем још боље резултате, него што су били на локалним изборима. А, што се тиче резултата у Изборној јединици 6 и Изборној јединици 2, такође, вјерујем у одличан резултат, јер и овдје ДЕМОС има одличну инфраструктуру и кадрове, а међу њима су, свакако, Милан Дакић и Чедомир Стојановић. 


Семберија инфо - Сандра Николић