ЈЕЛЕНА ТРИВИЋ У БИЈЕЉИНИ: ЧУЛА САМ ШТА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ КАЖУ :: Semberija INFO ::

 

ЈЕЛЕНА ТРИВИЋ У БИЈЕЉИНИ: ЧУЛА САМ ШТА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ КАЖУ


Foto: Semberija info
У оквиру предизборне кампање за изборе 2. октобра данас је у Бијељини боравила Јелена Тривић, кандидат за предсједника Републике Српске. Заједно са њом били су и кандидати Српске демократске странке и Партије демократског прогреса из Бијељине који ће се такође као кандидати наћи на изборним листама за Народну скупштину Републике Српске из ИЈ 6. Они су најприје посјетили два газдинства у Црњелову гдје су из прве руке чули све о проблемима семберских пољопривредника. Након тога, сусрели су се са грађанима Бијељине на тргу испред Народне библиотеке „Филип Вишњић“.



-Слични проблеми муче пољопривреднике и у Љевче пољу и у Семберији и у другим крајевима Републике Српске гдје се народ бави пољопривредом. Свједочимо да много људи одустаје од бављења пољопривредом што је погубно за свако друштво па тако и наше. Ми имамо ресурсе и довољно новца да подржимо развој пољопривреде али нажалост свједоци смо тешког стања у којем се налази наш аграр. Желим да напоменем да садашња власт не поштује законско правило о издвајању најмање шест посто редовних буџетских прихода на пољопривреду током једне буџетске године. То би износило најмање 130 до 140 милиона конвертибилних марака годишње. Нова влада Републике Српске ће од наредне буџетске године испоштовати ово правило и испоштовати наше пољопривреднике“, изјавила је Јелена Тривић током посјете Жикици Стевановићу, младом пољопривредном произвођачу у Црњелову. Она је поменула и потребу увођења реда у процедуре додјеле подстицаја за пољопривреду и давања концесија на кориштење пољопривредних површина.



У делегацији која је боравила у посјети Црњелову био је и први човјек Града Бијељина, Љубиша Петровић. Он је рекао да ће тим људи око Јелене Тривић након другог октобра донијети пријеко потребне промјене у Републици Српској на начин да ће се домаћински односити према преузетим дужностима, да Републиком Српском неће владати него ће, са поносом, храброшћу и преданошћу служити народу Републике Српске.

-Веома је битно што је Јелена Тривић данас у Црњелову. Овдје смо имали прилику разговарати о темама које тиште сваког нашег домаћина у цијелој Републици Српској. Неизоставна тема је дивљање цијена које имамо посљедњих мјесеци при чему актуелне власти на нивоу Републике Српске и Босне и Херцеговине нису урадиле много да помогну наше пољопривреднике. Сјетимо се срамног неизгласавања укидања акциза на гориво гдје су наши пољопривредници остали ускраћени за јефтиније гориво него што га плаћају сада. Исто тако, на врата нам куца јесења сјетва а цијене минералних ђубрива су четири до пет пута веће него прошле године у ово вријеме. Нажалост, имамо власт која се одродила од народа али срећом, неће дуго“, рекао је градоначелник Петровић.



-Част је, и мојој породици и цијелом селу што смо данас угостили Јелену и Љубишу. Поменули смо им проблеме које имамо у селу. Наше Црњелово, нажалост постаје празно село. Све више људи одлази у иностранство, све је мање дјеце у школи. Нас пољопривреднике мучи неконтролисани увоз свега што ми овдје производимо. Гориво је скупље 100 посто, ђубриво 300 посто... ми то не можемо да испратимо.  Ја држим краве и почео сам да продајем једну по једну да бих могао одржати рентабилност производње“, рекао је Жикица Стевановић.



Повртлар из Горњег Црњелова, Милутин Ђокић као највећи проблем у свом раду и пословању истиче незавршен процес фискализације због којег не може да оствари никакве подстицаје. Милутин, само у пластеницима узгаја поврће на површини од једног хектара.

-Да би остварили подстицаје ми морамо продавати робу на фактуру. Много наших купаца ради на пијацама, нису у пореском систему и нису у стању издати рачун. Са друге стране, неки откупљивачи који раде са великим тржним центрима продају нашу робу и евидентирају је на себе као произвођача. И тако наплаћују подстицаје. Нажалост, систем нам, кроз незавршену фискализацију отежава да зарађујемо“, изјавио је Милутин Ђокић.



-Када све ово саслушамо, намеће се закључак да свједочимо организованом уништавању пољопривредних произвођача у Републици Српској а посебно овдје у Семберији. Индикативни су проблеми око подјеле концесија на кориштење пољопривредног земљишта које је подијељено на пар тајкуна и у Семберији и у Републици Српској па до проблема са начином подјеле подстицаја. Ова власт, за ових 16 година колико је на политичкој сцени никад није хтјела законом уредити област пољопривредних подстицаја чиме је стално држала отворен простор за манипулисање пољопривредницима. Сама спознаја да у цијелој Семберији имамо око 40 пољопривредних произвођача млађих од 40 година говори колико добро се овај режим обрачунао са пољопривредницима“, рекао је Славиша Марковић, носилац листе Партије демократског прогреса за Народну скупштину Републике Српске из Изборне јединице 6.

(Семберија инфо)