Коалиција “Под лупом”: Бирачка мјеста отворена у складу са процедурама на већини БМ, прекинуто гласање на једном бирачком мјесту у Новом Граду (РС) :: Semberija INFO ::

 

Коалиција “Под лупом”: Бирачка мјеста отворена у складу са процедурама на већини БМ, прекинуто гласање на једном бирачком мјесту у Новом Граду (РС)


(Саопштење за јавност и медије, 02.10.2022. у 09:00 часова)

Коалиција за слободне и поштене изборе ''Под лупом'' обавјештава јавност да је за Опће/Опште изборе 2022. године у сарадњи  са 85 организација цивилног друштва, неформалних група и појединаца ангажовала на изборни дан скоро 2.000 грађанских, нестраначких посматрача изборног дана који ће посматрати цјелокупни изборни процес на бирачким мјестима и у локалним изборним комисијама.

Податке са терена заприма Позивни центар Коалиције ''Под лупом'', а на отклањању изборних неправилности ради Правни тим Коалиције „Под лупом“, док се извјештавање врши у реалном времену.  За све посматраче омогућен је несметан приступ бирачким мјестима на које су били распоређени. 

Тешко кршење Изборног закона забиљежено је у Новом Граду у Републици Српској гдје је гласање према посљедњим информацијама заустављено. Случај се односи на доношење два бунта означених гласачих листића на бирачко мјесто у Хозићима (007Б051). Полиција је према посљедњим информацијама на терену и ради на рјешавању случаја.

У 89 % случајева, сви чланови бирачког одбора су били присутни на бирачким мјестима у 06:00 часова.
На скоро свим бирачким мјестима нису забиљежени проблеми са изборним материјалом, док на мање од 1% посматраних бирачких мјеста гласачки листићи нису ручно бројани. 

Забрињава податак да на скоро 23%  бирачких мјесту у земљи  није извјешена листа чланова бирачког одбора на којем се види назив политичког субјекта за сваког члана бирачког одбора, а што је обавеза. На скоро 8% бирачких мјеста, листа је извјешена, али на њој стоји шифра, умјесто назива политичког субјекта.

На скоро свим бирачким мјестима, гласачка кутија је показана празна прије отварања бирачких мјеста.
Укупно 79 % бирачких мјеста отворено је тачно у 7:00 часова, до 7:15 отворено је 18% бирачких мјеста, а преостала бирачка мјеста са кашњењем до сат времена. 

На свим бирачким мјестима је осигурана тајност гласања, односно гласачке кабине су постављене на начин да нико не може видјети за кога је бирач гласао, али у складу са новом процедуром према којој је отвор гласачке кабине окренут према посматрачима и члановима бирачких одбора.

Коалиција „Под лупом“ је позвала политичке субјекте да поштују изборна правила и изборну шутњу. Свим политичким субјектима је тада забрањено учешће у јавним политичким активностима, као што су скупови, утицај на бираче путем материјала на бирачком мјесту или око њега, као и утицај на бираче путем свих врста средстава комуникације.

Позвани су и медији да не извјештавају о активностима које се односи на изборну кампању. Грађане су охрабрили да изађу на изборе јер је то најбољи начин да спријече изборне преваре и не дозволе да неко други злоупотријеби њихов гласачки листић.



Из Коалиције „Под лупом“ су позвали грађане и грађанке да пријаве све уочене неправилности Коалицији „Под лупом“ путем бесплатног броја 080 05 05 05, обрасца Пријави изборну неправилност (https://neregularnosti.electionsobserver.org/) на нашој wеб страници www.podlupom.org или путем наших друштвених мрежа. 

Прва конференција за медије Коалиције „Под лупом“  бит ће одржана у 11:00 часова у Хотелу Хиллс у Сарајеву, након које ће бити објављено и саопштење за јавност.