Коалиција “Под лупом”: Забиљежено 65 тежих кршења Изборног закона БиХ :: Semberija INFO ::

 

Коалиција “Под лупом”: Забиљежено 65 тежих кршења Изборног закона БиХ


Саопштење за јавност и медије, 02.10.2022. у 15:00 часова

Правни тим Коалиције Под лупом је регистровао 65 тежих кршења Изборног закона БиХ. Посматрачи Коалиције “Под лупом” су до 14:30 уложили 14 примједби на неправилности уочене у процесу гласања. На једном бирачком мјесту у Челинцу (035Б020) је накратко (између 12:00 и 12:20) прекинуто гласање због нарушеног јавног реда и мира. На основу пријава грађана, обавијештена је полиција у Власеници, Витезу и Живиницама због притисака на бираче. Грађани такођер пријављују да су на бирачким мјестима унапријед стављени штамбиљи и потписи на листиће, а не приликом издавања како је прописано. 

Због тешког кршења Изборног закона БиХ забиљеженог у Новом Граду у Републици Српској на бирачком мјесту у Хозићима (007Б051) гдје су пронађени већ означени гласачки листићи, ЦИК БиХ је обавијестила јавност да ће гласање на овом бирачком мјесту бити одгођено и накнадно одржано.
 
Сви посматрачи и посматрачице Коалиције “Под лупом” су неометано приступили свим бирачким мјестима на која су били распоређени и прате процес гласања. Нажалост, Коалиција „Под лупом“ се суочила са одустајањем одређеног броја посматрача што је посебно изражено у Бањој Луци и Бијељини. И поред овог проблема Коалиција „Под лупом“ има покривена бирачка мјеста у овим градовима, са којих извјештавају посматрачи, те наставља благовремено информисати јавност у току изборног процеса.

Због одбијања уноса примједбе у Записник о раду бирачког одбора, на једном бирачком мјесту у Зворнику, Коалиција је уложила примједбу ГИК-у Зворник, због више врста неправилности у процесу гласања на том бирачком мјесту у Козлуку (083Б029А). 

На скоро свим бирачким мјестима нису забиљежене неправилности при процесу гласања, односно да се једној особи издаје више гласачких листића, да једна особа гласа више пута или да особа гласа у име друге особе које се нису појавиле на бирачком мјесту. 

На два бирачка мјеста (136А018 Центар Сарајево и 026Б003 Пелагићево) члан бирачког одбора задужен за издавање гласачких листића не ставља отисак штамбиља у доњем лијевом углу поред којег се потписује на предњој страни сваког листића, испод текста "Упутство за гласање". Ови гласачки листићи, према прописима, не смију бити узети у разматрање при бројању гласова, што може одузети право гласа бирачима који су гласали на тим гласачким листићима. 

На 14 бирачких мјеста је забиљежено отворено наговарање на гласање за одређеног политичког субјекта, док су застрашивања или вршења притисака на гласаче забиљежени на 5 бирачких мјеста. 

На скоро 13% бирачких мјеста, забиљежено је до 10 случајева да се име и презиме бирача приликом идентификације чита наглас. На скоро 3% бирачких мјеста, забиљежено је више од 10 случајева ове неправилности. Ова процедура је измијењена у односу на претходне изборе у БиХ, те се сада име и презиме бирача који приступа гласању не би требало читати наглас.

На 4 бирачка мјеста (124А024 Томиславград, 127А019 Коњиц, 007Б014 Нови Град и 107А005 Купрес ФБиХ) дозвољено је гласање без провјере прописаних идентификационих докумената.

До десет случајева враћања бирача са бирачког мјеста јер нису били на Изводу из Централног бирачког списка забиљежено је на 31% бирачких мјеста, док је на осам бирачких мјеста забиљежено више од 10 ових случајева.
Посматрачи „Коалиције „Под лупом“ су забиљежили до десет случајева породичног гласања на 36% бирачких мјеста. То је, за сада, дупло мање него на претходним Локалним изборима 2020. у БиХ, што упућује на то да је измјена прописа у виду окретања отвора гласачке кабине према посматрачима, дала резултате. Више од десет случајева породичног гласања је забиљежено на седам бирачких мјеста.

Нова процедура помоћи при гласању других лица није испоштована на 12% бирачких мјеста (до 10 случајева). Више од 10 случајева ове неправилности је забиљежено на три бирачка мјеста (034Б245 Бања Лука, 083Б029А Зворник и 083Б026А Зворник).

До десет случајева да иста особа, два или више пута, пружа помоћ при гласању физички неспособним, слијепим или неписменим бирачима, забиљежено је на 10% бирачких мјеста, док је на једном бирачком мјесту (083Б026А Зворник) забиљежено више од 10 случајева ове неправилности. На седам бирачких мјеста дуже су се задржавале неовлаштене особе. 

Из Коалиције „Под лупом“ су позвали грађане и грађанке да пријаве све уочене неправилности Коалицији „Под лупом“ путем бесплатног броја 080 05 05 05, обрасца 'Пријави изборну неправилност' (https://neregularnosti.electionsobserver.org/) на нашој wеб страници www.podlupom.org или путем наших друштвених мрежа. 

Наредна конференција за медије Коалиције „Под лупом“ биће одржана у 17:30 часова у Хотелу Хилс у Сарајеву.