ЋОРИЋ: ПРЕДСЈЕДНИКА БИРА НАРОД СРПСКЕ, А НЕ ПОЛИТИЧКО САРАЈЕВО :: Semberija INFO ::

 

ЋОРИЋ: ПРЕДСЈЕДНИКА БИРА НАРОД СРПСКЕ, А НЕ ПОЛИТИЧКО САРАЈЕВО


Предсједника Републике Српске мора да бира народ Српске, а не политичко Сарајево, нити стране амбасаде, а опозиција је због своје фрустрације, немоћи, мржње и жеље за влашћу спремна да уруши саме темеље Републике Српске изборене у рату и у Дејтону, изјавио је данас Срни члан Главног одбора СНСД-а из Бијељине Недељко Ћорић.

"Без обзира на резултате овог такозваног контролног или поновног бројања гласова, остаће чињеница да је опозиција омогућила да тај процес контролише Сарајево. Препустили су им у руке основно право једног народа да бира своје вође и представнике. Шта да очекујемо у наредном изборном циклусу, шта да очекујемо када та разлика можда буде мања?", упитао је Ћорић.

Он је истакао да се Република Српска налази на раскрсници од које зависи њена даља политичка судбина, па и опстанак.

"Први пут се предсједник Српске не бира у Бијељини, Добоју, Требињу, Приједору, већ у Сарајеву. Први пут не бирају грађани Српске него страни туристи, бројачи и шаптачи из амбасада. До тога нас је довела болесна неоснована амбиција опозиције и њихова нерационална мржња према /лидеру СНСД-а/ Милораду Додику као најважнија повезница", навео је Ћорић.

Према његовим ријечима, поред свих незаконитости и правне неутемељености, на овај начин је битно умањена сувереност и аутономност у одлучивању Републике Српске.

"Као неко ко се дуго бави политиком и изборима заиста још не могу да повјерујем да ће неко бити у стању да избрише и поништи огромну предност коју има предсједник /СНСД-а/ Додик", каже Ћорић и додаје да је ипак потребан опрез.

Као рјешење, Ћорић види повратак изворних надлежности Републике Српске у погледу изборног процеса.

"Мој став је да након овога морамо покренути процес потпуног повратка надлежности Републике Српске у спровођењу избора, на шта имамо право по Дејтонском споразуму", указао је Ћорић.

Према његовим ријечима, повјерење у Централну изборну комисију БиХ, која би требало да буде независно и професионално тијело, нарушено је прије двије године када су на нетранспарентан и незаконит начин изабрани поједини чланови ове комисије, а сада је потпуно уништено, без могућности поправке.

"Република Српска треба да донесе нови, сопствени законски оквир, процедуре и органе за спровођење избора који би били независни од нивоа заједничких институција, како би осигурали да се овакве и горе ствари не би дешавале у будућности", закључио је Ћорић.