Утврђени резултати избора за НСРС: Ево ко је освојио мандате :: Semberija INFO ::

 

Утврђени резултати избора за НСРС: Ево ко је освојио мандате


БАЊАЛУКА - У новом сазиву Народне скупштине Републике Српске (НСРС), највише мандата односно 29 освојио је СНСД, показали су утврђени резултати Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ.

Према овим резултатима, које је ЦИК објавила синоћ, СДС је освојио 13 мандата, а ПДП осам, док ће коалиција СП, НДП и СНП имати пет посланика. Исто толико мандата освојили су и ДЕМОС и Покрет за државу, док су Уједињена Српска, ДНС и Листа "За правду и ред" Небојше Вукановића освојили по четири мандата, а по три НПС Дарко Бањац - ПУС - Прва СДС те СПС.

Према утврђеним резултатима општих избора у БиХ, у скупштинске клупе из СНСД-а требали би сјести Владо Ђајић, Младен Илић, Борис Пашалић, Ален Шеранић, Наташа Радуловић, те Срђан Мазалица путем компензацијског мандата. Мјесто су обезбиједили и Драгослав Кабић, Дражен Врховац, Александра Супар-Радић, затим Мирослав Бојић, Дарко Томаш, Денис Шулић и Радојица Видовић.

Мандат са листе СНСД-а обезбиједили су и Игор Жунић, Денис Пијетловић, Мара Гранула (компензацијиски мандат), те Данијел Јошић, Александар Суботић, Нина Букејловић, Војин Митровић, Славенко Ристић, Милутин Тасовац, Зоран Стевановић и Александар Крсмановић.

Мандат су освојили и Љубиша Ћосић, Дамјан Шкипина, Лука Петровић, Илија Таминџија и Ненад Лаловић из СНСД-а.

Када је ријеч о посланицима из СДС-а, у скупштину су се дирекно пласирали

Маја Драгојевић-Стојић,  Милан Петровић, Александар Трнинић, Милан Радовић, Перо Ђурић, Тамара Евђић, Милан Касаповић, Љубиша Петровић, Желимир Нешковић, Драгомир Васић, Маринко Божовић, Вукота Говедарица и Огњен Бодирога.

Мандате из ПДП-а директним путем су обезбједили Миланко Михајилица, Радислав Дончић, Драшко Станивуковић, Небојша Дринић, Мирна Савић-Бањац, Славиша Марковић, те Игор Црнадак и Марина Благојевић са компензацијских листа.

Из коалиције СП-НДП -СНП мјесто у Народној скупштини РС обезбиједили су Велибор Станић, Срђан Тодоровић, Петар Ђокић, Петко Ранкић и Огњен Куљић и сви су остварили директни мандат.  

Нови сазив НСРС требали би чинити и Милан Дакић, Синиша Мијатовић и Ацо Станишић из ДЕМОС-а, те њихове партијске колеге Боран Босанчић и Споменка Стевановић са компензацијских листа.

Са листе Уједињене Српске у скупштинске клупе сјешће Ненад Стевандић, Милан Трнинић, Костадин Васић и Мирела Кајкут-Зељковић путем компензације.

Са листе За правду и ред –Небојша Вукановић директни мандат у Народној скупштини РС изборили су Милан Савановић и Небојша Вукановић, док су кроз компензацију у скупштинске клупе прошли Загорка Граховац и Ђорђе Вучинић. 

Из редова ДНС-а  у републички парламнет сва четира посланика долазе захваљујући мандату освојеном путем компензације. То су Драган Брдар,   Жељко Дубравац, Предраг Нешић и Николина Шљивић.

И сва три посланика СПС-а у скупштину ће путем компензације а то су Милан Милаковић, Тамара Дамјановић и Максим Скоко.

Са листе НПС-ПУС-Прва СДС мјесто у парламенту Српске изборили су Дарко Бањац, Драган Галић и Бобана Ћибић која улази преко компензације.

Са листе Покрета за државу у републички парламент сјешће Саша Грбић,  Мирсад Дуратовић, Амина Кавазовић, Севлид Хуртић и Рамиз Салкић.

Међутим извјесно је да ће доћи до помјерања јер неће сви прихватити мандат који су освојили директним путем. До помјерања ће доћи и када је ријеч о компензационим листама јер са тих листи у републички парламент морају ући четири посланика из реда хрватског народа.

Иначе, ријеч је о прелиминарним резултатима на које постоји право жалбе у трајању од три дана.


Глас Српске