Јована Станојевић Видаковић, кандидат за одборника ГО ПДП-а Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Јована Станојевић Видаковић, кандидат за одборника ГО ПДП-а Бијељина


Рођена сам 27. 08.1984. године у Бијељини и по занимању сам дипломирани економиста. Од 2004-2014. била сам запослена у фирми за филмску и телевизијску дистрибуцију ,,ИДЕА ПЛУС”, гдје сам радила као менаџер продаје. Од 2014-2017. године у фирми А.Д. ,,ОПРЕМА” била сам директор.
Од 2017-2020. године обављала сам дужност савјетника министра иностраних послова БиХ. Од 2020. запослена сам у ,,ОПРЕМА” д.о.о. на мјесту извршног директора. Удата сам и мајка двоје дјеце.
Активни сам члан ПДП-а од самог оснивања. Своју активност у ПДП-у прво сам остварила кроз Савјет младих ПДП-а, а послије и као редовни учесник на више локалних и републичких избора. Својом кандидатуром за одборника у Скупштини града Бијељина желим учествовати у стварању другачије, љепше, садржајније и упосленије моје Бијељине.


 
 Правци мог политичког дјеловања
 
– Истицаћу потребу да се више новца издвоји за културу у буџету града Бијељине, јер недовољна количина новца, која је у претходном буџету издвојена, у новом буџету је још и додатно умањена. С обзиром да је 2012. године изграђен јако лијеп, функционалан и намјенски објекат (Центар за културу), за очекивати је било да ће се градске власти лишити, дотадашњег, маћехинског односа према културном животу нашег града, али очито је да се ништа није промијенило.
 
Биоскоп и Аматерска позоришна сцена су пријеко потребне овом граду, јер Бијељина је одавно, макар инфраструктурно, а и по броју становника изашла из паланачких оквира, те би сходно тој чињеници требало више обратити пажњу на поједине сегменте који град чине правим градом.
 
Апсолутно је недопустиво да грађани своју потребу за културним уздизањем задовољавају у градовима који су удаљени по 150 или 200 км.
 
Причајући о култури тешко је не споменути да имамо хор „Србадију“ као највећи културни бренд нашег града. Залагаћу се и да они имају више помоћи од градске администрације. Једна од свјетлијих културних тачака овога града сад је већ традиционална манифестација „Дани комедије“ којој је исто тако потребна одређена финансијск помоћ, како би наши грађани, макар једном годишње, добили прилику да на бијељинској сцени уживају у глумачким бравурама најјачих позоришта у региону.
 
Ово су само најеклатантнији примјери недостатка пажње градских власти у области „културе“, а за које ћу се ја здушно борити да добију право мјесто и пажњу, макар и само кроз буџет.
Свједоци смо два огромна еколошко-здравствена проблема нашег града који се занемарују из године у годину.
 
- У љетњем периоду читав један дио града који гравитира Екодеп-у,  заробљен је непријатним мирисима. И то није једини проблем, што људи на 30 и више степени Целзијусових не могу изаћи у своја дворишта, него се у задњих пар година говори и о здравственој угрожености становништва.
 
- С тим у вези, као будући одборник, тражићу да се направи студија о евентуалним утицајуима Екодеп-а на здравље нашег становништва. Инсистираћу и да се почне правити стручна студија о измијештању Екодеп-а, тј. њеној релокацији ван града. То се мора учинити, јер се град шири, а и „заиста гдје то има да је малтене градска депонија у граду“.
 
- У зимском периоду велики проблем на загађеност града има и градска топлана са ложењем угљевичког угља који је препун сумпора. У ово вријеме „корона вируса“ тај проблем је можда мали, али, као дугогодишњи, свакако, је потребно показати добру вољу и предузети одређене кораке како би се загађеност ваздуха, првенствено, због здравља грађана једном ријешила. У свијету у топлане овог типа могу се уграђивати специјални филтери на димњаке и тиме драстично смањити штетност гасова и нус појава, али то никада није био предмет интересовања градских власти.
 
Прича о гасу и његовој еколошкој предиспозицији није оправдање за немар који је очит. Кад је у питању овај градски проблем (загађење), то је проблем са могућим великим здравственим посљедицама.

- Да би се колико - толико предуприједила ова катастрофална немарљивост и недостатак пажње одговорних, предложићу да се и град у што већем обиму „ОЗЕЛЕНИ“, да се плански, уз стручно планирање садње на што више зелених површина на којима би се садиле оне врсте које ће позитивно утицати на ниво кисеоника и на неки начин ојачати „градска плућа“.
 
- Много је позитивних примјера гдје овакви пројекти доприносе свеукупном здрављу становништва, а најприје дјеце.
 
Ово је дио мојих идеја како да наш град учинимо бољим и квалитетнијим за живот, уколико будем изабрана за одборника Града Бијељина.
Жене су и даље слабо заступљене у политици, законодавној и извршној власти, како на локалном нивоу, тако и на републичком.
Измјенама закона је обезбијеђено 40 % кандидата жена на изборним листама, али то није значајније поправило заступљеност жена у законодавној власти на свим нивоима.
 
Међу посланицима НС РС жене чине 21 %, а у Вијећу народа РС само 14,8 %. Мало значајније је учешће жена у министарствима. Стање на локалном нивоу је, ипак, најпоразније. У Скупштини града Бијељина  од 31 одборника  само два одборничка мандата имају жене.
 
Од именованих начелника одјељења, а има их десет, само је једна жена начелник. Међу директорима локалних институција и фирми је само понека жена.
 
Жена нема на челу ни једне политичке странке у граду.

У свијету и окружењу је то боље и праведније ријешено, у Србији рецимо нова Влада ће имати минимум 50 % жена министара. Мислим да и ми морамо да тежимо таквим рјешењима и одлукама у пракси. ПДП овој теми придаје велики значај и на овим локалним изборима су жене заступљеније на листама са квалитетним особинама. Наравно да су и млади заступљени, а сигурна сам да ми имамо и знање и енергију да својим активностима и способностима будемо ваљани било као одборници било као функционери или као привредници.
 
Очекујемо да ће бирачи препознати нашу енергију, јер ми жене морамо саме да се изборимо за признање да смо једнако способне као и мушкарци и да можемо бити успјешне и у политици и у привреди, а нарочито бисмо биле опредијељене да овај наш град, нашу Бијељину учинимо још квалитетнијом и љепшом за живот.
 
Суграђани, повуците добар потез и гласајте за листу кандидата ПДП-а!

Семберија инфо