МУСТАФА ГРАДАШЧЕВИЋ: МИ МОРАМО ДА РЈЕШАВАМО ПРОБЛЕМЕ НАШИХ ГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

МУСТАФА ГРАДАШЧЕВИЋ: МИ МОРАМО ДА РЈЕШАВАМО ПРОБЛЕМЕ НАШИХ ГРАЂАНА


Мустафа Градашчевић (37), потпредсједник Скупштине града Бијељина, рођен је у Јањи. По професији је професор историје. У политику се активно, како сам каже, укључио у 2014. години, након катастрофалних поплава које су задесиле Семберију.

-Као волонтер радио сам у Мјесној заједници Јања, након чега сам изабран и за предсједника Савјета Мјесне заједнице Ја-ња. Услиједила је одборничка функција и након тога сам изабран за потпредсједника Скупштине града. Дакле, пуних шест година сам присутан у друштвено - политичком животу Јање и града Бијељина. Што се тиче предстојећих локалних избора, носилац сам листе СДА – НИП“.
 
Шта се то конкретно може урадити и промијенити у једној локалној заједници, уколико је неко, као што сте Ви, политички активан?
-На локалном нивоу доминантна су комунална и егзистенцијална питања. Политичка активност подразумијева неке више нивое власти гдје се доносе важне одлуке. Ми треба да будемо сервис грађана, свакодневно на услузи онима који су нам дали повјерење на изборима, али и онима који нису. Ту не смију постојати баријере и препреке. Ми смо на тим позицијама ради рјешавања конкретних проблема грађана. Нескромно би било да причам о свом личном доприносу. Нека то грађани сами процјењују. Трудио сам се да у сваком смислу пронађем и понудим најбоље рјешење у одређеном тренутку које би било од користи грађанима који су нас изабрали и које ми представљамо. Често кажем да је 31 одборник у Скупштини града репрезентација града или би тако требало да буде. Грађани су бирали оне најбоље међу собом и у протекле четири године ми смо „играли“ својеврсну утакмицу. Шта смо и колико смо урадили, показаће наредни локални избори“.
 
Шта је Јања у протеклом периоду добила у области развоја инфраструктуре?
- У Јањи је реализован капитални пројекат – уређење корита ријеке Јање. То је један од историјских пројеката за Јању и коштао је око 25 милиона КМ, уколико се узме у обзир експропријација земљишта, изградња новог моста и уређење корита и обала ријеке Јање. Само двије поплаве, оне из 2010. и 2014. године, проузроковале су милионске штете. Уложено је пуно у инфраструктуру. Помогло нам је пуно Федерално министарство и Градска управа, на челу са градоначелником Мићом Мићићем. Око 300.000 КМ сваке године инвестира се у асфалтирање улица, реконструкцију јавне расвјете, не само у Јањи, већ и на подручју града. Реконструисан је кров старе школе у Јањи, изграђено дјечије игралиште. Сваке године уради се нешто ново. Формирање Пољопривредне задруге „Агрофармер“ прије четири године помогло је да се око 200 коопераната укључи у производњу по-врћа. Компанија „Бинго“, посредством фабрике „Семберка“, откупила је око 3.000 тона кромпира у овој години. Наши пољопривредници су само на тај начин зарадили око милион КМ. Поносан сам на тај пројекат и вјерујем да ћемо у тој области напредовати у наредном периоду“.
 
И даље је отворено питање изградње дринског насипа. Власници земљишта нису били спремни да уступе своје парцеле?
- Пројекат изградње дринског насипа је изузетно осјетљиво питање. То је пројекат од изузетне важности за све нас. У почетку се кренуло са ниском цијеном земљишта од двије КМ по квадрату. По двије до три културе годишње се скидају са тих парцела. Власници парцела су, на неки начин, били потцијењени. Сада се већ разговара о цијени од пет КМ по квадратном метру, као и за ауто – пут. То би умногоме могло промијенити ситуацију. Наравно, треба повести рачуна и о корекцији трасе насипа“.
 
Општи тренд на овим просторима је одлазак младих. Како их задржати?
-Није ту увијек доминантан економски моменат, већ и сигурност запослења, односно правда. Најбољи свршени студенти не могу да се запосле. То је погубно за друштво. Политичке странке се морају искључити из политике запошљавања. Мора се гледати способност, квалификованост, преданост послу. Младим људима треба омогућити нова радна мјеста. Морамо довести инвеститоре, пружити младим људима шансу, обезбиједити више садржаја за младе људе у области културног уздизања и организовања“.
 
Бијељина важи за град у коме владају складни међунационални односи. Какав је Ваш осјећај и процјена?
- Статус Бошњака у Бијељини ништа се не разликује од статуса већинског српског становништва. Заједнички проблем је егзистенција људи. Међунационални односи у Бијељини могу служити за примјер другим локалним заједницама у БиХ како се на квалитетан, искрен начин може градити суживот. Наравно, нико није имун на појединачне ексцесе. Они који су до сада водили овај град и који га још увијек воде заслужни су за добру ситуацију у Бијељини. Огромне заслуге за добре међунационалне односе у Бијељини има актуелни градоначелник Мићо Мићић.

Семберија инфо